Mit kell tudni a Hang nélkülről?

Május elején érkezik hozzánk a már most az év horrorjának kikiáltott film, és rég volt ekkora hype egy hasonló független produkció körül, így megnéztük, mire is számítsunk!

Miről szól?

Világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra, kíméletlen, halálos erővel. Egy leleményes családnak - Emily Blunt és John Krasinski - sikerült életben maradnia teljes csendben, úgy, hogy elnyomnak minden lehetséges zajt, ami a mindennapi életükkel jár. Egyik gyermekük már odaveszett a borzalomban, így a szülők és a két megmaradt gyermek a gyásztól sújtva küszködnek a túlélésért, és megpróbálnak minden lehetséges módon felkészülni egy újabb gyermek születésére.

Hatalmas siker!

A filmet a nézők és a kritikusok egyformán imádják, és a Hang nélkül sokáig 100 százalékon állt a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes oldalon, ami azért elég ritkán jön össze. Az első kritikák a South by Southwest fesztiválon az egekbe dicsérték a filmet, és ezen az április 6-i amerikai országos premier sem változtatott. A nyitó hétvégén a film már 71 millió dolláros bevételt hozott össze, azóta 89-nél jár, és vezeti az észak-amerikai box office listát – egyébként 17 millióból készült. És nagyon tetszett Stephen Kingnek, aki a Twitteren dicsérte, azt írva: „Csodásak a színészek, de a lényeg a CSEND, és az hogyan képes kitágítani azt, amit a kamera lát, és erre kevés film képes”.

Honnan ismerős ez a pasas?

John Krasinski nem csak főszereplője a filmnek, hanem rendezője is, sőt, a főszereplőnő Emily Blunt férje is. Krasinski, mint a legtöbben a szakmában, tévésorozatokkal kezdte, láthattuk a CSI: A helyszínelőkben, majd teljesen ismeretlenként ő lett az azonos című brit vígjátéksorozat amerikai verziójának egyik arca, az Office örökké viccelődő Jim Halpertje, aki megnehezíti főnöke életét. Ezt egy hosszú sor vígjáték követte, olyan bájos filmek, mint például a Továbbállók, és néhány komolyabb darab is, mint mondjuk az Ígéret földje, ahol Matt Damonnal szemben játszott, és aminek a forgatókönyvét is ő írta. És Krasinski lassan világsztár lett.

Pedig nem először rendez

Krasinski 2009-ben, még viszonylag ismeretlen színészként rendezte első filmjét, aminek egyben forgatókönyvírója és producere is volt, és persze játszott is benne. Ez volt a Brief Interviews with Hideous Men (Rövid interjú rémes férfiakkal), ami a Sundance Filmfesztiválon debütált és jó kritikákat kapott. A második filmre, a Szeretteink körébenre (2016) sokat kellett várni, és nem is lépett túl vele a színész-rendező a saját árnyékán, egy sikertelen képregényíróról szólt, akit persze ő játszott, és aki kénytelen terhes barátnőjével visszatérni szülővárosába, hogy súlyos beteg édesanyját ápolja. A harmadik rendezés hozta meg a rég várt sikert, ez a Hang nélkül, ahol lemondott a forgatókönyvírói és produceri feladatokról.

Hogy jön ide Michael Bay?

Elsőre elég valószínűtlennek tűnik, hogy egy olyan filmhez, ami eleve a csendre épít, mind hangulatában, mind történetében, Michael Baynek bármi köze legyen, hiszen neki a robbantások, a hangos akció a védjegye. Pedig Bay a film egyik producere, és az ő cége, a Platinum Dunes készítette magát a filmet. De hogyan került ide a puffogtató, robbantható rendező? Hát úgy, hogy Krasinski volt Bay 2016-os, valós eseményeket feldolgozó filmje, a 13 óra: Bengázi titkos katonái egyik főszereplője, ahol kigyúrtan, villogó tekintettel és állig felfegyverkezve teljesen más figurát hozott, mint amit szokott, és ahol összehaverkodott Bay-jel, aki aztán producerként beszállt az ő filmjébe.

Honnan érkeztek a lények?

Erről maga John Krasinski mesélt, aki az ügyben a legilletékesebb, mert nem csak rendező és főszereplő, de pár jelenetben ő játszotta el az itt látható lényt testhezálló, érzékelőkkel felszerelt ún. motion capture ruhában a zöld vászon előtt. Nos az ő verziója szerint a szörnyek az űrből, egy olyan bolygóról érkeztek, ahol örök sötétség van, így a hallásuk rendkívül kifinomult, de nem látnak. A bolygó felrobbant, ők pedig meteorokon érkeztek hozzánk. Nincs egy általános tervük a Föld megszállására, csak éhesek, és mivel sebezhetetlenek, képtelenség megállítani őket. Vagy mégsem?

Ki legyen a hősnő?

Nem volt mindig evidens, hogy a feleséget a rendező felesége, Emily Blunt játssza. Igaz, Krasinski először neki ajánlotta fel a szerepet, de ő nemet mondott, mert akkor született második gyerekük, illetve az új Marry Poppins filmre készült, és nem akart egy ilyen sötét sztoriban elmerülni. Így aztán egy szintén színésznő barátnőjét ajánlotta maga helyett, aki igent is mondott a felkérésre. Csakhogy valamivel később Blunt elolvasta a forgatókönyvet és elájult tőle, és „kirúgatta” a barátnőt. Mentségére legyen szólva, nem volt még aláírt szerződés, csak a felkérés, és nagyon szégyenkezik emiatt. Érdekesség, hogy a lányát játszó Millicent Simmonds valóban süketnéma születése óta.

Lesz folytatás?

Ilyen siker mellett? Naná! A forgatókönyv eleve nyitva hagyja a lehetőséget, sok szál elvarratlan marad, a két író, Bryan Woods és Scott Beck pedig már most fűnek-fának azt nyilatkozza, hogy rengeteg nagyszerű ötletük van a potenciális folytatáshoz. És most már a seggüket verik a földhöz, hogy a megrendelő stúdió, a Paramount nem egy franchise része lett. Pár embernek ugyanis eszébe jutott, hogy mi lenne, ha a Hang nélkült beillesztenék a Cloverfield filmes univerzumba, hiszen tematikailag tökéletesen illik oda – annyira, hogy vannak rajongók, akik szerint az egy „titkos” Cloverfield folytatás, Woods és Beck egyébként nagy Cloverfield rajongó és hajlottak az ötletre.  

A film május 3-án kerül a hazai mozikba.