Mit nézzünk a Tiger King után? Még több fura dokumentumfilmet!

A világ tele van különös történetekkel, és van, amiből kiváló dokumentumfilmet is készítettek.

Finders Keepers

A 2015-ös, meglehetősen szürreális, egyszerre vicces és tragikus film két férfi párharcáról szól: az egyikük egy raktárfelszámolás során meghirdetett aukción hozzájut egy régimódi grillezőhöz, amiben egy levágott emberi lábat talál. Hamarosan felbukkan a láb gazdája, és követeli vissza, ugyanis emlékek fűzik hozzá – és nem azért, mert a sajátja volt, hanem mert abban a repülőgépbalesetben veszítette el, amelyben meghalt az apja.

 

Három egyforma idegen (Three Identical Strangers)

Három 19 éves srác egy döbbenetes véletlennek köszönhetően találkoznak, és mert úgy hasonlítanak egymásra, mint három tojás, és mindannyiukat örökbefogadták, hamar kiderül, hogy ikrek. Persze médiaszenzáció lett belőlük, híressé váltak és közös üzletbe fogtak, de a 2018-as film ennél mélyebbre ás: felfejti az örökbefogadás okait, és hogy miért titkolták el egymástól a testvérek létezését.

 

Tickled (Csiklandozás életre-halálra)

A csiklandozás egy fura szexuális fétis. Az HBO dokumentumfilmjében egy új-zélandi újságíró, David Farrier különös videókat talál az interneten, amelyekben versenyszerűen férfiak csiklandoznak férfiakat, hogy vajon meddig bírják. Ennek a jelenségnek ered a nyomába, és ami elsőre afféle különcségnek tűnik, lassacskán kiderül, hogy nem is olyan ártatlan dolgok rejlenek mögötte.

 

Chuck Norris vs Communism (Chuck Norris a kommunizmus ellen)

Egyszerre nosztalgikus is megrendítő a román Ilinca Calugareanu filmje. A nyolcvanas évek Romániájában becsempészett nyugati videokazettákat sokan nézték titokban, egész kis közösségek gyűltek össze, hogy Chuck Norris és a többiek filmjeit nézzék, és ez bajtársakká kovácsolta őket Ceaușescu diktatúrájában, a filmeket narráló Irina Nistorn pedig afféle hőssé vált, a remény hangja lett.

 

The Imposter (Az imposztor)

1994-ben eltűnt egy texasi kissrác, Nicholas Barkley, majd három évvel később felbukkant Spanyolországban. Illetve – valaki felbukkant. Frédéric Bourdin hét évvel idősebb volt Barkley-nél, és tök máshogy nézett ki, és mégis sikerült elfogadtatnia magát mint az eltűnt fiú.  Ezt az elképesztő esetet mutatja be a dokumentumfilm, illetve próbálja felgöngyölíteni, mi is történhetett valójában.

 

Grey Gardens 

Dokumentumfilm klasszikus 1975-ből. Egy idős nő és középkorú lányának portréja: mindkettőt Edith Bouvier Beale-nek nevezték, az anya volt Nagy Edie, lánya Kis Edie, J.F. Kennedy egykori feleségének, Jackie Onassisnak rokonai. Nagy Edie énekesnő volt, Kis Edie énekes- és színésznői álmokat hajszolt. A film készítésének idején már hosszú ideje éltek kettesben elszigetelve egy öreg házban, Gray Gardensben, macskák és mosómedvék társaságában. A melankolikus hangulatú filmben a két nő bepillantást enged az életükbe, megkapóan mesélnek egykori vágyaikról, a megkopott ragyogásról. A történetből játékfilmet is készítettek, a 2009-es Két nő - egy ház főszereplői Jessica Lange, Drew Barrymore és Jeanne Triplehorn.

 

The Jinx  (Az elátkozott: Robert Durst halálos élete)

Adva van egy fickó, az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb manhattani ingatlanmágnás család milliárdos sarja, aki - a napnál világosabb, hogy - elkövetett egy gyilkosságot, és nagyon valószínű, hogy egykori feleségét is ő ölte meg, sőt, talán még egy közeli barátját is. Vagy mégsem ő tette, hanem rosszkor volt rossz helyen, ő a világ egyik legszerencsétlenebb figurája? Andrew Jaarecki rendező Véres románc filmje nem megnevezetten, de Durst feleségének rejtélyes eltűnését dolgozza fel, és a film bemutatója után a sajtót messzire kerülő, idős milliárdos valamiért felajánlotta, hogy mélyinterjút ad, hogy a saját szemszögéből is elmesélhesse a történetét, és eloszlassa a pletykákat. Rendkívül izgalmas, ügyesen felépített dokumentumsorozat, a végén egy olyan csattanóval, hogy a néző sokáig csak bámul ki a fejéből.