Mundruczó Kornél új filmje is szerepel Cannes versenyprogramjában

A Jupiter holdja mellett Kristóf György Outja is a 70. cannes-i filmfesztiválon debütál.

Május 17-28. között kerül megrendezésre a 70. Cannes-i Filmfesztivál. Az idei jubileumi programba meghívták Mundruczó Kornél Felesleges ember munkacímen készült alkotását, melynek végleges címe Jupiter holdja lett, utalva ezzel Európára - adta hírül a Magyar Nemzeti FilmalapMundruczó ezzel a filmmel ötödik alkalommal szerepel a cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában.

A Jupiter holdja egyik jelenete (fotó: Proton Cinema)

 

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül egy olyan világban, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat.  Egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki, a fiú pedig rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

A Jupiter holdja magyar-német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, és a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forintos támogatásával. A hazai mozikban júniusban lesz látható, az Intercom forgalmazásában.

Mundruczó Kornél munka közben (fotó: Proton Cinema)

 

Kristóf György első játékfilmje, a 44 millió forintos Filmalap támogatással készült Out a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásába kapott meghívást. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukcióban forgatott film egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A főszerepben Terhes Sándor látható, a film operatőre Pohárnok Gergely, a társforgatókönyvíró Horváth Eszter és Papp Gábor, az egyik vágója Dunai László volt.

Az Out egyik jelenete (fotó: KMH Film)

 

A kassai születésű Kristóf György a miskolci egyetem hallgatója volt, majd a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon, Out című filmtervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmterv-fejlesztő fórumán. Az Out a KMH Film koprodukciójában készült, magyar koproducere Pusztai Ferenc, Taschler Andrea és Lovas Nándor volt. Az Out a Vertigo Média forgalmazásában június 15-től látható a magyar mozikban.