Nácinak is jó! – Jason Clarke portré

Hazájában, Ausztráliában sorozatszínész lett belőle, míg Hollywoodban rosszfiúként futott be a szögletes állú, karakteres, kék szemű színész, akit most a főnáci Heydrichként láthatunk a moziban.

Jason Clarke 1969. július 17- én született Wintonban, Queenslandben, Ausztráliában, és ott is nevelkedett. Édesapja birkanyíróként dolgozott, az isten háta mögött laktak, így rejtély, miként vette a fejébe a fiatal srác, hogy színész lesz, így döntött, még akkor is, ha ezért sokszor nélkülöznie kellett. Miközben színitanodába járt – egyébként ugyanoda, ahová Hugh Jackman is - gyakran olyan kevés pénze volt, hogy egy kórházba lógott be rendszeresen, ahol üres ágyat keresett magának, amiben aludhatott. Aztán lassan megjöttek a szerepek, és Jason szinte minden ausztrál tévéműsorban szerepelt a 90-es években, amelyek közül a legtöbb számunkra ismeretlen, de még a Szívtipró gimiben is feltűnt.

Aztán 2002-ben jött egy jellegzetes ausztrál dráma az őslakos gyerekek hányattatásairól, az 1200 mérföld hazáig, amiben egy jó lelkű, de rossz rendszert szolgáló rendőrt alakított, és a szerep kapcsán sokan felfigyeltek rá. Olyan sokan, hogy érdemesnek tartotta átköltözni Amerikába, ahol elsőre ott folytatta, ahol abbahagyta: sorozatokban. Gyakorlatilag napok alatt elsajátította a tökéletes amerikai akcentust, és szinte rögtön megkapta a Vértestvérek című széria egyik főszerepét, ahol egy ír-amerikai politikust játszott, akinek a testvére egy gengszter. És jöttek a kisebb filmszerepek is, majd az első amerikai főszerep a Magánalkuban, amit Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith rendezett és írt, és bár maga a film nem lett túl jó, mégis nagy előrelépés volt.

És Clare máris előkelő helyre került a hollywoodi casting ügynökségek listáján, és bár rendszerint a rosszfiú szerepét osztották rá, mégis A kategóriás sztárokkal játszhatott együtt nagy költségvetésű filmekben, igaz, néha egészen apró szerepekben. Olyanokban, mint a Halálfutam, a Közellenségek, vagy a Texas gyilkos földjén, miközben lenyomott egy rendőrös sorozatot is a Foxnál The Chicago Code címmel. A sok munka gyümölcse 2012-re érett be: a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajszában zord CIA vallatótisztként tűnt fel, illetve ő volt az egyik szeszcsempész Bondurant testvér Tom Hardy és Shia LaBeauf mellett a Fékezhetetlenben. 2013-ban a A nagy Gatsby című filmben George Wilsont alakította, és ő volt a Fehérházat elfoglaló zsoldosok vezére Az elnök végveszélyben című feledhető akciófilmben. 2014-ben kapta karrierje talán legfontosabb szerepét, A majmok bolygója - Forradalomban ő volt az a férfi, aki békét akar a majmok és az emberek között. A Terminator: Genisysben a legendás John Connor bőrébe bújt, A 44. gyermekben örök ellenzéki volt, az Everestben pedig egy balsorsú hegymászó expedíció vezetője lett.

Most pedig itt van a zavarba ejtő című HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják, amelyben ő a címszereplő Heydrich, a Harmadik Birodalom egyik legfontosabb embere, a végső megoldás megszervezője, akit 1942 májusában cseh ellenállók lőttek agyon. A szerep kedvéért, amihez kék szeme nagyon jól jött, szőkére festette a haját. Amerikában nemrég mutatták be a sokak szerint díjesélyes Mudbound című filmjét, amely közvetlenül a II. világháború után játszódik és két hazatérő veterán, egy fehér és egy fekete egymásba fonódó sorsát mutatja be. Szintén elkészült már és kint október végén mutatják be az All I See Is You-t, ahol a vak, de látását visszanyerő Blake Lively férjét játssza, akivel valami nincsen rendben. Aztán jön a Serenity, ami nem a sci-fi sorozat újabb egészestés verziója, hanem a Karib-tengeren játszódó thriller Matthew McConaughey és Anne Hathaway főszereplésével, majd Ted Kennedyt játssza a kiejthetetlen című Chappaquiddickben, de már leforgatták a Winchester című horrort Helen Mirrennel, és előkészületben a First Man is Neil Armstrongról és a holdsétáról, szóval a 2018 nagyon sűrű év lesz Clarke számára.