Nagyobb hajó kéne! - Véletlenül zseniális pillanatok

Hiába a jó forgatókönyv, a biztos kezű, tehetséges stáb, olykor a legzseniálisabb dolgokat a puszta véletlen okozza. Elromlott kamera, feledékenység, a filmesek poénkodása - és a végeredmény tökéletesebb nem is lehetett volna.

Krisztus utolsó megkísértése

Martin Scorsese sokak által félreértett, csodálatos filmjének végén a megfeszített Jézus (Willam Defoe) halálának pillanatában villódzó fények jelennek meg a képen. A mondanivalót tekintve tökéletesen működik, pedig csupán a véletlen műve: a kamera elromlott, és a nyersanyag fényt kapott. Jóval később a forgatás után vették észre, és a film vágója, Thelma Schoonmaker megijedt, hogy Scorsese tombolni fog, ha ezt meglátja, csakhogy a rendezőnek annyira megtetszett, hogy úgy döntött, maradjon.

 

Sikoly

Kevin Williamson eredeti forgatókönyvében a gyilkos leírásánál csupán annyi szerepelt, hogy "szellemszerű, fehér maszkot" visel, és a jelmeztervezők egy csomó változatot megterveztek, de egyik sem volt az igazi. Amikor a stáb helyszíneket keresett a forgatáshoz, egy idős néni házában egyikük véletlenül rálépett egy maszkra - arra, amit végül a filmben is láthattunk. Kiderült, hogy a néni férje álarcokat  gyűjtött, és a filmesek magukkal vihették ezt a darabot.

 

Diploma előtt

Rendkívül hangulatos és emlékezetes a film vége, ahogy a templomból kimenekülve Elaine és Ben felrohannak a buszra, majd szótlanul mosolyogva, kicsit tanácstalanul üldögélnek - ilyen egy hatásos befejezés. És mint rengeteg remek dolog, ez is a véletlen műve: a forgatókönyvben úgy végződik a történet, hogy a templomból kirohan a násznép, és dühödten rázzák az öklüket a busz után. Mike Nichols a film vágóját kérte meg, hogy szálljon fel a járműre és dirigálja ezt a részt, csakhogy - tapasztalatlan lévén - Sam O'Steen elfelejtett szólni, hogy vége a jelenetnek. Dustin Hoffman és Katharine Ross nem nagyon értették, miért kell még ott üldögélniük, de nem estek ki a szerepből. Nichols az aznapi muszter megnézése során jött rá, hogy ennél tökéletesebb zárása nem is lehetne a filmnek.

A cápa

"Ehhez egy nagyobb hajó kéne" - valószínűleg ez Spielberg klasszikusának legtöbbet idézett mondata. Pedig ez nem volt más, mint a stáb belső poénja, amit sokszor ismételgettek a forgatáson. A producerek nem bántak a stábbal túl bőkezűen, így amikor a nyílt tengeren forgattak, egy olyan kicsi hajót béreltek ki a számukra, amire alig tudták felpakolni a kamerákat, a lámpákat és a többi felszerelést. Később már akkor is ezt mondták, ha valami félrement - és ismerve a Cápa kaotikus forgatását, bizony jó sokszor félre is ment. Végül Roy Scheider sem fogta vissza magát, és olykor be-beszúrta a szövegébe. Az egyik benne maradt a filmben, és szállóigévé vált.

(Forrás: Cracked)