Nagyon jól néz ki, de valahonnan ismerős! - itt a King's Man - A kezdetek új előzetese

Van a Kingsman filmek előzménytörténetében minden, ami kell, ördögi összeesküvés, világégés sosem látott gyilkos fegyverekkel, a gaz Raszputyin, és sok minden más, csak az egész valahonnan visszaköszön.

Az speciel vagány dolog, hogy Matthew Vaughn a nagy sikerű és az elmúlt évek egyik legfrappánsabb filmes mészárlását tartalmazó Kingsman: A titkos szolgálat (2014), illetve a színpompás, de már kicsit haloványabb második rész, a Kingsman: Az aranykör (2017) után nem a trilógia logikus lezárását forgatta le. A most kijött vadonatúj, kétségkívül baromi látványos előzetes után azonban megkérdőjelezhető, hogy az előzményfilmnek pont az I. világháború idején kell játszódnia.

A King's Man - A kezdetek az „első teljesen független”, de azért mégiscsak angol titkosszolgálat születését mutatja be, amit kifinomult, de a harcban kérlelhetetlen brit arisztokraták hoztak létre, aminek már akkor is egy londoni úri szabászat volt a titkos találkahelye, és amit a jelek szerint éppen Ralph Fiennes vezet. Az ő protezsáltja Matthew Goode, akit Fiennes a szemünk előtt avat be a szakma rejtelmeibe, mert ezeken az angol sztorikban mindig egy idősebb férfi avat be egy tejfeles képű fiatal srácot valamibe. És szükség van a jó harcosokra, mert egy titkos szervezet – nem, nem a Hydra, de nekik is van saját pecsétgyűrűjük – kirobbantja a világháborút, és még a szarajevói merényletet is látjuk, amit Fiennes nem tud megakadályozni. Bár nem ő a főnök, de a titkos háborúkirobbantó szervezet vezéralakja maga Raszputyin (a felismerhetetlen Rhys Ifans), aki a filmesek kedvenc őrült misztikus gonosza – ő keltette életre Hellboyt is a Pokolfajzatban (2004).

Az előzetesből az események sorrendje még nem áll össze, de az látszik, hogy a régi arisztokráciát, amely felett eljárt az idő, elsodorja a háború szele – Tom Hollander egyszerre három ilyen uralkodót, Vilmos német császárt, Miklós orosz cárt és György angol királyt is maga játszik el -, a tét pedig az emberiség jövője. Ifjú hősünknek szerencsére vannak szövetségesei, a hollywoodi forgatókönyvek szent szabályainak megfelelően egy öntudatos nő (Gemma Arterton) és egy erős és bölcs fekete ember (Djimon Hounsou – nem először és nyilván nem utoljára ebben a szerepkörben). És bár amit itt látunk, tényleg izgalmas, elsősorban Ralph Fiennesnek és Matthew Vaugh humorának és rutinjának köszönhetően,  az több más filmből is visszaköszön.

A babaarcú Matthew Goode sokban emlékeztet az 1917 főhősére, a látvány a Wonder Woman enyhén steampunkos fantasztikumát idézi a csatamezőn, sztori eddig ismert része pedig a Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték apokaliptikus összeesküvés elméletét melegíti fel, de ne legyen igazunk. Csalódjunk kellemesen, legyen ennél sokkal több az előzménysztoriban, de a végeredményre egészen szeptemberig kell várnunk, a tervezett februári bemutatót akkorra halasztották!