Nagyon komoly bajok vannak az új Han Solo-filmmel

Lecserélték a rendezőt és a vágót, de a főszereplő is siralmas. A Lucasfilm nem kér az Ace Ventura-humorból.

Eléggé megsűrűsödtek a napokban a második önálló Star Wars-produkció, a Han Solo-szólófilm háza táján, össze is szedtük a legfontosabb fejleményeket a Hollywood Reporter, a Movieweb és a CBR hírei alapján.

  • Produkcóközeli források szerint június 20-án szakadt el végleg a cérna Kathleen Kennedynél, a Lucasfilm elnökasszonyánál, amikor Christopher Miller és Phil Lord az egyik forgatási napon annyit szöszmötöltek a kamerákkal a Millennium Falcon díszletében, hogy még délután 1-kor sem kezdték el a tényleges munkát, feltartva ezzel egy többszáz fős stábot. Aznap mindössze három beállítással végeztek, a Lucasfilm által elvárt napi kvóta viszont 12-15 lett volna. A blockbustereket gyártó Lucasfilmnél nincsenek hozzászokva az ilyen szüttyögéshez, így bár a rendezőpárost Kathleen Kennedy továbbra is nagyon tehetségesnek tartja, olyan rendezőt keresett inkább a helyükre, akinek jó vezetői képességei vannak – így a filmet a biztoskezű hollywoodi iparos Ron Howard fejezi majd be.
  • Miller és Lord munkamódszerével a Han Solo-film forgatókönyvírója és producere, Lawrence Kasdan sem volt megelégedve. A rendezőpáros ugyanis sokszor hagyta improvizálni a színészeket, Kasdan viszont olyan filmekkel a háta mögött, mint a Frigyláda, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér, egyáltalán nem volt hozzászokva ahhoz, hogy menet közben átírják a gondosan megírt mondatait. Persze a sértődött Kasdan valószínűleg már elfelejtette, hogy Harrison Ford a Frigyláda emlékezetes bazári párbajjeleneténél és Han Solo lefagyasztásakor is rögtönzött, ahelyett, hogy a forgatókönyvben leírtakhoz tartotta volna magát, és ezek végül jól sültek el.
  • Az eddig leforgatott jelenetek állítólag azért nem tetszenek a Lucasfilmnek, mert egyáltalán nem azt a vagány Han Solót ismerjük meg, aki lelőtte Greedót Mos Eisly kantinjában. Inkább olyan a figura, mint egy űrjáró Ace Ventura, és a film eddigi jeleneteinek hangulata sem űropera, hanem idétlen vígjáték.
  • Ugyanakkor a Christopher Miller és Phil Lord úgy érezték, hogy a Lucasfilm nulla kreatív szabadságot biztosított nekik, így nem tudnak olyan szabadon alkotni, mint előző kasszasikereik, A Lego-kaland, a 21 Jump Street és a 22 Jump Street forgatásán. Egy, a témában nyilatkozó hollywoodi ügyekre specializálódott munkajogász szerint a rendezői kredit ettől még járni fog nekik (bár nagy kérdés, hogy mennyi melójuk volt abban az anyagban, ami majd bekerül a moziváltozatba).
  • A Lucasfilm ráadásul kiküldte a forgatásra Kasdant, hogy teljes kreatív kontrollt gyakorolva felügyelje a rendezőpárost, pont úgy, ahogyan a Zsivány Egyes rendezőjének, Gareth Edwarsnak is menet közben ültették a nyakába a Bourne-filmek forgatókönyvíróját és a Bourne-hagyaték rendezőjét, Tony Gilroyt. Csakhogy amíg Edwards elfogadta Gilroyt szürke eminenciásként, Kasdan nem tudta keresztülverni az elképzeléseit Christopher Millerren és Phil Lordon: állítólag abból is balhé volt, hogy Kasdan megkérte a rendezőket, a rögtönzött jelenetek mellett vegyék fel azt is, amiket ő írt a forgatókönyvbe, és majd a vágószobában dőljön el, melyiket használják fel a végső változatban,
  • A mostani kirúgásgate előtt is volt már egy érdekes csere a stábban, csak azt akkor nem verte nagydobra a Lucasfilm: Chris Dickens vágót is kirúgták (olyan filmekkel a háta mögött, mint a gettómilliomos és a Macbeth), és a helyére gyorsan felvették Ridley Scott kedvenc vágóját, a kétszeres Oscar-díjas Pietro Scaliát, aki korábban olyan kultfilmeken dolgozott, mint a JFK, a Gladiátor, a Prometheus, a Mentőexpedíció vagy legutóbb az Alien: Covenant.
  • Mindezek mellett a fiatal Han Solót alakító Alden Ehrenreich annyira csapnivaló alakítást nyújtott eddig a forgatáson, hogy most gyorsan leszerződtettek mellé egy trénert, aki gyorstalpaló színészleckéket ad neki.

Ami viszont biztos: a még mindig cím nélküli Han Solo-szólófilm 2018. május 24-én kerül a magyar mozikba. A fiatal Hant a fentebb már emlegetett Ehrenreich alakítja, Donald Glover lesz Lando Calrissian, Woody Harrelson pedig Han mentora. A Trónok harca sztárja, Emilia Clarke valószínűleg az ifjú csempész barátnőjét alakítja majd, Csubakka szőre alatt viszont már nem Peter Mayhew fog morogni, hanem Joonas Suotamo, aki Az ébredő Erő idején is sokszor helyettesítette a hórihorgas brit színészt.