Nahát, Adam Sandler csinált egy tökéletes filmet?

Legalábbis a Rotten Tomatoes szerint, a kritikákat összegző oldalon ugyanis a komikus új filmje, az Uncut Gems jelenleg 100 százalékon áll. Amire pont tőle nem számítottunk.

Adam Sandler sosem a kifinomult humoráról volt híres, még jó filmjeiben is ritkán fogta vissza magát, de mikor csinált utoljára jó filmet? Úgy ezer éve! Nekem például az Apafej ugrik be még 1999-ből, de azóta egyre csúszik lefelé a lejtőn, sorra gyártja a tohonya, buta és harsány vígjátékokat, és mára fogalommá vált az „Adam Sandler-film”, de nem jó fajta fogalommá, és talán pont azért haragszunk az ilyen vacakokért, mert valahol tudjuk, hogy Sandler igazából még most is baromi tehetséges, csak lusta ahhoz, hogy ezt bebizonyítsa. És láss csodát, most egy olyan filmmel rukkolt elő, amit mindenki az egekig dicsér, függetlenül attól, hogy eddig szerették-e a komikust vagy sem. Ja, és természetesen nem vígjátékról szól.

Joshua Safdie és Ben Safdie (Köszönöm, hogy kirabolt!, Good Time) írta és rendezte az Uncut Gems (Csiszolatlan gyémántok) című drámát, és a testvérpárról egyrészt azt kell tudni, hogy hőseink mindig lehetetlen helyzetbe kerülő, szeretni való vesztesek, másrészt az eddig főleg függetlenfilmes tesók lehetnek Hollywood nagy felfedezettjei. Például rájuk bízták a Walter Hill-féle klasszikus 48 óra remake-jét, ami elég nagy szó, de vissza az Uncut Gemshez, amit a napokban vetítettek a Telluride Filmfesztiválon, és ami a kritikákat összegző Rotten Tomatoes oldalon jelenleg 100 százalékon áll. A történet hőse egy Howard Ratner nevű szerencsejáték függő New York-i ékszerész, aki sorban köt olyan nagy összegű fogadásokat, amik hamarosan a vesztét okozzák, neki pedig gyorsan kell rengeteg pénzt szereznie, hogy ő maga, a boltja és a családja is egyben megússza ezt a napot.  

A kritikusok pedig teljesen odavannak mind a filmért, mind Sandler alakításáért, aki így, a képek alapján – előzetes még nem jött ki – kissé olyan, mintha John Turturrót utánozná. A Variety Fair kritikusa, K. Austin Collins így írt az alakításáról: "Régóta szeretem Sandlert és a humorát, kívülről tudom minden gesztusát, az összes modorosságát, és mégsem voltam felkészülve az Uncut Gemsre, ami teljesen a háttérbe szorítja a komikusi énjét, és az előtérbe kerül az összes rosszízű bizonytalansága, ami régóta ott parázslott Sandlerben." A filmet Amerikában decemberben mutatják be, és ha tényleg ilyen jó, akkor reméljük, eljut hozzánk is.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy voltak Sandlernek korábban is komoly vagy komoly témákat boncolgató, és komoly kritikai sikereket elérő filmjei, mint a Kótyagos szerelem (2002) Paul Thomas Andersontól vagy a Ki nevet a végén (2009) Judd Apatow-tól, szóval csak egy olyan rendező kell, aki képes kihozni belőle a legjobbat. Persze az is lehet, hogy kevés ilyen rendező van.