Nahát, milyen tejfölös képű Mel Gibson!

A katonaszerepeket amúgy is kedvelő Gibson korai szárnypróbálgatása ugyan aligha nevezhető nagyszabású háborús eposznak, de izgalmas és korrekt kommandósfilm, ahol a japánok megint ördögien gonoszok.

Az ekkor a nagyvilágban hazáján kívül még alig ismert, babaarcú Mel Gibson főleg a műfaj ínyencei által kedvelt kommandós filmje elsősorban egy korábbi nagy sikernek, a Navarone ágyúinak (1961) köszönhette születését. A Gregory Peck, David Niven és Anthony Quinn főszereplésével készült, amúgy teljesen fiktív elemekből összerakott mű ügyesen ötvözte a kémfilmek fordulatait és a háborús mozik klasszikus elemeit és irgalmatlanul sokan nézték meg – és rengeteg folytatást, másolatot és általa ihletett munkát szült. Ilyen A Z rohamosztag is, amely annyi előnyt azért élvez az eredetivel szemben, hogy megtörtént eseményekre épít.

A címbéli "Z" különleges osztag, elsősorban ausztrál és új--zélandi önkéntesekből álló titkos alakulat volt a II. világháborúban, mely közvetlenül Douglas MacArthur parancsnoksága alá tartozott. 284 bevetést hajtottak végre, rendszerint kiemelt kockázattal és sok áldozattal járó akciókat. Mertt ugyebár a japánok nem éppen a foglyokkal való emberséges bánásmódjukról voltak híresek, sőt! 1945. Januárjában a Semblang szorosnál az első küldetését teljesítő Kelly százados (ez Gibson) vezetésével egy kis osztagot tettek partra egy apró, főleg kínaiak lakta, de japán megszállás alatt lévő szigeten. Feladatuk egy lezuhant szövetséges gép felkutatása és a túlélők megkeresése. A gépen ugyanis egy fontos japán diplomata utazott, aki megkönnyítheti a béketárgyalásokat. A sziget lakói segítenek a különleges osztagnak, bár nagy árat fizetnek a japán megszállóknak.

Érdekes módon A Z rohamosztag ausztrál-tajvani koprodukcióban készült – vagyis nagyrészt tajvani pénzből -, ezért kínai a sziget lakossága, azért játszik fontos szerepet a kínai ellenállási mozgalom és azért kreáltak egy szerelmi szálat a tajvani szupersztár, Sylvia Chang részére. És a film, aminek gyakorlatilag a forgatás első napján cserélték le a rendezőjét Tim Burstallre, nem került be a legnagyobb háborús eposzok közé, de teljesen korrekt, izgalmas darab, amin látszik, hogy készítői kevésből, de lelkiismeretesen dolgoztak. És ami főleg azért maradt emlékezetes, mert Mel Gibsont és a hű őrmestert játszó Sam Neillt még az előtt láthatjuk együtt benne, hogy mindketten világsztárrá váltak.