„Ne próbáld megérteni, csak érezd! Felkavarja az agyad!” – befutottak az első Tenet-kritikák

Christopher Nolan az újságírói visszajelzések szerint leforgatta a Mission: Impossible kvantumfizikával megbolondított verzióját.

Míg az Egyesült Államokban majd csak szeptember 3-án mutatják be az idei év egyik legjobban várt filmjét, Christopher Nolan időinverziós sci-fijét, a Tenetet, Nagy-Britanniában már augusztus 26-tól vetítik a mozik (akárcsak nálunk, Magyarországon). Az egyik legismertebb brit lap, az Independent nemrég összeszedte az eddig megjelent kritikákat a filmről.

Kép: Port.hu

 

Jessica Kiang ezt írta a The New York Times hasábjain:

Ne próbáld megérteni, érezd! ez a legjobb tanács, amit bárki adhat.

Leslie Felperin viszont már kicsit felemásan áradozott a Tenetről a The Hollywood Reporter hasábjain:

Összességében egy hideg, agyas film – könnyű csodálni, különösen amiatt, mert nagyon pimasz és eredeti, de szinte lehetetlen imádni, mert hiányzik belőle szinte minden emberi.

A The Independent kritikusa, Clarisse Loughrey ezt írta:

Ez a film úgy tűnik, többszöri megtekintésre készült. De számít ez egyáltalán? A Tenet egy izgalmas hely, amibe bele lehet feledkezni.

Guy Lodge is pozitívan nyilatkozott a filmről a patinás szórakoztatóipari szaklap, a 115 éves Variety hasábjain:

A Tenet a globális káosz és fenyegetettség beton bőségszaruja, ahol az emberiség fennmaradása az idő és a tér átalakításától függ, ami nagyon jól illeszkedik a mostani, szorongó korban. Nem egy Szent Grál, de szédítő és méregdrága, nagyszerű szórakozást nyújt a régi és az új filmes iskola híveinek egyaránt.

A BBC kritikájában Will Gompertz egy James Bond-hasonlattal élt, hiszen maga a Tenet is elég sokat táplálkozik a 007-es ügynök grandiózus kémtörténeteiből:

Nem ráz fel, de megkeveri az agyad. Mindenképpen arra késztet, hogy menj el a moziba!

Jonathan Romney a The Los Angeles Timesban Tom Cruise Mission: Impossible-filmjeihez hasonlította a Tenetet:

Alapvetően egy kémhistória, de a tudományos fantasztikum az alapja. Nolan azzal körözte le a Mission: Impossible-t, hogy nála a lehetetlen küldetés nemcsak fizikai, de kvantumfizikai értelemben is létezik.

Anna Smith a Deadline-nál kimondottan velősen foglalta össze a Tenet lényegét:

A film, amit nem hagyhatsz ki!