Nem akarnak fizetni A Kaptár film alkotói a megbénult kaszkadőrnőnek

Pedig a Milla Jovovich dublőreként dolgozó Olivia Jackson súlyosan megsérült a franchise utolsó részének a forgatásán.

A kaszkadőrnő (aki A Kaptár – Utolsó fejezet előtt olyan filmekben dolgozott, mint A galaxis őrzői vagy a Mad Max – A harag útja) a múlt hónapban perelte be az akcióhorror rendezőjét, Paul W.S. Andersont, producerét, Jeremy Boltot és a produkció mögött álló, Tannhauser Gate Inc, Impact Pictures és Bolt Pictures nevű gyártó cégeket. Ügyvédjével azt akarják elérni, hogy teljes anyagi kártérítést kapjon még mindig tartó gyógyulási folyamatában.

Jackson 2015 szeptemberében sebesült meg az utolsó Kaptár film forgatásán, amire az utolsó pillanatban ugrott be egy másik, lesérült kaszkadőr helyett. Aznap viszont, amikor a baleset történt, nem azt a harcjelenetet vették fel vele, amit a stáb már hetek óta próbált, hanem egy teljesen más szekvenciát, amibe őt nem avatták be előtte.

A szóban forgó jelenetben egy teljes sebességgel száguldó motor és egy szintén csúcssebességgel közeledő, kránnal (kameradaruval) felszerelt furgon robogott egymás felé, miközben a motoron természetesen Jackson ült. Az első pár próba jól ment, aztán amikor a kaszkadőr harmadjára élesben is megcsinálta a mutatványt, állítása szerint a tudta nélkül változtattak néhány kulcsfontosságú dolgon – ennek eredményeként pedig a kameraman nem emelte fel idejében a kránt, ami így telibe kapta Jackson bal karját és vállát, illetve a fejét.

Olivia Jackson – miután felébresztették a mesterséges kómából – túlélte a tragédiát, de csak számos lelki és fizikai sérülés árán. A kamera letört egy darabot az állából, így szabadon maradtak a fogai, ezenkívül több ideg is megsérült a gerincében, a bal karját pedig amputálni kellett a könyöke fölött. És ez még nem minden: teste jobb fölső negyede teljesen lebénult, ahogy az arcának egy része is, az egyik szemében pedig olyan szinten károsodtak az idegek, hogy örökre renyhe marad, és a pupillája sem képes tágulni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TRINITY 007 with @thomaskettner_official. Shot between 2015-2018

Olivia Jackson (@oliviathebandit) által megosztott bejegyzés,

A beperelt készítők és alkotók azonban most írtak egy olyan beadványt, amelyben azt kérik a bíróságtól, hogy utasítsák el Jackson keresetét, mivel szerintük a kaszkadőr ügyvédei „nem a megfelelő embereket perelik, nem a megfelelő helyen”. Paul W.S. Anderson és Jeremy Bolt azt állítják, hogy az amerikai-német-francia-kanadai-dél-afrikai-ausztrál-brit és japán koprodukcióban készült film forgatásán a kaszkadőrnő által kifogásolt veszélyes munkakörnyezet és a megfelelő biztosítás hiánya nem az ő felelősségük, hanem egy Davis Films nevű dél-afrikai gyártó cégé.

A Davis Filmsnek volt is érvényes biztosítása egy Hollard Insurance nevű, szintén dél-afrikai biztosítási cégnél, ahol azonban elutasították Jackson kárigényét, egy olyan záradékra hivatkozva, miszerint a produkciós cég biztosítása nem terjedt ki az összes stábtagra – így rá sem. A Davis Films ennek ellenére közel 250 ezer dollárt fizetett kárpótlásként a kaszkadőrnőnek, ami azonban nyilvánvalóan nem fedezi a még mindig súlyos állapotban lévő nő kezeléseit. Andersonék álláspontja szerint így Olivia Jacksonnak nem őket, hanem a Davis Filmset kéne kártérítésért perelnie, és nem az Egyesült Államokban, hanem Dél-Afrikában. A kaszkadőrnő szenvedéseiről egyébként korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.


(via The Hollywood Reporter)