Nem élvezi a család támogatását a Tolkien életrajzi film

A Nicholas Hoult (Egy fiúról, Mad Max: A harag útja, X-Men filmek) főszereplésével készült alkotást májusban mutatják be a mozik.

A bemutató közeledtével A Gyűrűk Ura-trilógiát és A hobbitot jegyző szerző, J.R.R. Tolkien családja kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték, hogy semmilyen formában nem vettek részt a Tolkien című életrajzi film munkálataiban, sőt nem is hagyták jóvá és nem járultak hozzá az elkészültéhez.

„A film és annak tartalma nem élvezi a család támogatását”

– olvasható a nyilatkozatban.

Egy jogi képviselő ugyanakkor elárulta, hogy a család nem látta még a Tolkient, és hogy a közleményt általánosságban kell érteni, nem pedig a film valamely bizonyos jelenetére vagy a cselekmény egyik részére vonatkozik. Az illető elmondta azt is, hogy a Tolkien hagyatékát kezelő társaság a múltban is mindig úgy állt hozzá az életrajzokhoz, hogy nem járult hozzá semmihez.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Tolkien című film az író fiatal éveit követi, ahogy az elárvult fiú az oxfordi Pembroke College-ban nemcsak szerelemre, de barátságra és művészi inspirációra is lel. Aztán az I. világháború a baráti szövetség szétszakításával fenyegeti a társaságot. Ezek az események voltak azok, amelyek Tolkient a Középföldéről szóló regények megírására indították.

Az amerikai mozikban május 10-én bemutatandó alkotást az ismeretlen ciprusi direktor, Dome Karukoski rendezte, és Houlton kívül játszik benne Lily Collins (Elhurcolva, Tükröm, tükröm, Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány), Colm Meaney (Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le, Con Air) és Derek Jacobi (Gosford Park, A király beszéde) is.


(via The Hollywood Reporter)