Nem hasít úgy az Avatar 2., mint ahogy azt Cameron várta

Globálisan 435 millió dollárral nyitott az első hétvégén, de ezzel csak a harmadik helyen áll.

Hogy pontosan mennyibe került az Avatar tizenhárom éve várt folytatása, arról korábban a rendező, James Cameron csak annyit mondott, hogy “kibeb*szottul drága volt”, de a becslések szerint 350–400 millió dollárra tehető. Azt viszont elárulta, hogy

ahhoz, hogy a film ne legyen veszteséges, 2 milliárd dollárt kell hoznia.

Ezzel Cameronnak tulajdonképp a saját rekordját kell megdöntenie, hiszen a legtöbb bevételt hozó filmek listájának harmadik helyén a Titanic áll 2,1 milliárd dollárral (az elsőn pedig nem más mint az Avatar első része, ami 2,9 milliárd dollárt hozott).

Forrás: Fórum Hungary

A nyitó héten 301 millió dollárt hozott a tengerentúlon, és

globálisan 435 millió dollárnál jár,

tehát elsőre úgy tűnik, jól halad a becélzott bevétel felé, ám vannak akadályozó tényezők. Kapásból, ezek az összegek korántsem csengenek egybe a előzetes elvárásokkal, ugyanis korábban még azt jósolták, hogy globálisan 450-550 millió dollárt fog hozni az bemutató hetében A víz útja. Viszont a belföldi bevétel több lett a vártnál, mivel azt csak 150-175 millió dollárra tették, a globális mégsem érte el a várt számokat. Ezzel a nyitó hétvégék legnagyobb globális bevételét jegyző listán csupán a harmadik az Avatar 2. Az első a Pókember: Nincs hazaút 600 millió dollárral, a második a Doctor Strange az őrület multiverzumában, ami 442 millió dollárt hozott az első hétvégén.

Forrás: Fórum Hungary

A bevételt megdöccentheti az is, hogy Kínában ismét elszabadult a koronavírus-járvány, így a várt 100 millió dollár helyett csak 57,1 millió dollárt hozott az Avatar 2. a nyitó héten. Oroszországban pedig, ahol az első rész nyitó bevétele 116 millió dollár volt, egyáltalán nem is játsszák. A másik hátráltató tényező a film játékideje, ugyanis a közel három és negyedórás hossz miatt kevesebbszer tudják műsorra tűzni a mozik. 

Ugyanakkor az IMAX és a 3D mozik számára kifejezetten jó biznisz A víz útja, mivel a mozilátogatók 66 százaléka nézte meg ezekben a formátumokban a filmet. Csak az IMAX formátumból 48,8 millió dollár volt a bevétel globálisan.

(via Variety, The Hollywood Reporter)