Nem vicc: Operation Sámán címen érkezik a Honvédelmi Minisztérium játékfilmje

De tényleg, ez nem egy paródia lesz!

Épp most jelentette be a Nemzeti Filmintézet, hogy 2025-ben érkezik a mozikba az Operation Sámán című alkotás, ami egy – idézem –

„a Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával különleges katonai hadműveletről készül akciófilm”.

Hogy mennyire komolyan vehető, az már a cím alapján is kétséges. Pedig a tartalomleírás elég vagány, és mint manapság szinte mindent, ezt is valós események ihlették:

„A film bemutatja, amint a Magyar Honvédség több mint 500 embert, köztük majdnem 200 gyermeket kiszabadít egy ostromlott nagyvárosból”

– hogy ez mikor játszódik, melyik országban, az nem derül ki, így azt sem tudjuk meg, hogy mik a valós események, amik a történetet ihlették.

Dyga Zsombor 
Forrás: Hujber Balázs/Szupermodern Stúdió

 

A film – na jó, leírom még egyszer: az Operation Sámán – Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak) rendezésében készül, az operatőr Dobos Tamás, a producer pedig Lajos Tamás. A csapat így nyilatkozik a készülő alkotásról:

„Filmünk a valóságból inspirálódva fiktív azaz kitalált, játékfilmes elemekkel színezi azt, és a cselekmény középpontjába egy magyar orvosnőt helyez. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbálók elkeseredett menekülésével. A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról.”


(via NFI)