Nemes Jeles új filmje a legjobb a kritikusok szerint

Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének Napszállta című alkotása kapta a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrijétől Velencében.

A nagy presztízsű szervezet hagyományaihoz híven a hivatalos díjátadó előestéjén, azaz szeptember 7-én díjazta a legjobbakat. A velencei FIPRESCI-zsűri elnöke Rita Di Santo filmkritikus, filmtörténész (Morning Star, Tribune, Manifesto) volt, a zsűri tagjai olasz, spanyol, német és szlovén kritikusok voltak. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, melynek versenyprogramjába 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás, szombat este zárult a díjátadóval.

Jakab Juli, a film női főszereplője, Nemes Jeles László és Vlad Ivanov, férfi főszereplő Velencében. Forrás: Eamonn M. McCormac / Getty Images

 

Habár a Napszállta világpremierje nagy siker volt a múlt hét elején a neves mustra versenyprogramjában, a fesztivál hivatalos, „nagy” zsűrije nem osztott díjat a filmnek (a velencei díjazottak teljes listáját itt találjuk). A Napszálltát ugyanakkor már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója megvásárolta világszerte. Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics fogja bemutatni, amely forgalmazó évről évre élvonalbeli játékosa az Oscar- és Golden Globe-díjakért folyó versenynek.

A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a mű szeptember 27-től országszerte is látható lesz a mozikban. A Napszálltának egyébként időközben a múlt szombaton megvolt az észak-amerikai premierje is, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.


(Magyar Nemzeti Filmalap)