Nevetséges indokok, amelyekkel nagy sztárok szerepeket utasítottak vissza

Miért nem lett Al Pacino Han Solo, Sean Connery pedig Gandalf?

Jude Law – Superman

Bryan Singer 2006-os Superman visszatér című filmjének címszerepére Jude Law sokáig esélyes volt. Őt magát nem érdekelte, de a stúdió feltétlenül őt akarta piros palástban látni. A színész sokáig ellenkezett, azt is felhozta, hogy mivel angol, nem a legmegfelelőbb egy tősgyökeres amerikai ikon eljátszására – vicces, hogy sok-sok évvel később épp a brit Henry Cavill lett az Acélember -, de nagy nehezen beadta a derekát, és belement egy jelmezpróbába. Egy hotelszobában öltötte magára a gúnyát, és amikor a tükörbe nézett, egy pillanatig még örült is neki, a fejében megszólalt John Williams klasszikus Superman témája, de a varázs hamar elmúlt, és egyszerűen túl sok volt neki, amit látott.

 

Al Pacino – Han Solo

Han Solo karaktere sok finomításon esett át, míg megkapta a ma is ismert alakját – eredetileg egy zöld bőrű gyíkember volt. Ahogy Harrison Ford előtt is többen esélyesek voltak a szerepre: Slyvester Stallone, Kurt Russell, James Caan, Chevy Chase és Al Pacino. Utóbbi azért nem vállalta el, mert egyszerűen nem értette a Csillagok háborúja űrmeséjét.

 

Sylvester Stallone – Axel Foley

A Beverly Hills-i zsarut eredetileg kifejezetten Stallone számára írták, hogy a Rambo után megerősítsék akciósztár pozícióját. De nem tetszett neki a forgatókönyv, túl viccesnek találta, így átdolgozta egy sötétebb és keményebb sztorivá. Ez azonban a stúdiónak nem felelt meg, nem ilyen filmet akartak, végül Stallone alig néhány héttel a forgatás kezdete előtt otthagyta a produkciót. Ekkor jött a helyére Eddie Murphy, a folytatást pedig mindnyájan jól ismerjük.

 

Sean Connery – Gandalf

A Gyűrűk Ura filmben is megkerülhetetlen klasszikussá vált, óriási anyagi sikert is aratott, pedig Tolkien trilógiájának feldolgozása komoly kockázatot jelentett. Kevésbé ismert színészek, maga a tény, hogy a regényt addig megfilmesíthetetlennek tartották, és noha egyben forgatták mindhárom részt költségcsökkentési okokból, maga a befektetett összeg mégis hatalmas volt – szóval bátor vállalkozás. Éppen ezért a stúdió emberei szerettek volna egy igazi nagy sztárt, egy húzónevet, nevezetesen Sir Sean Conneryt. Gandalf szerepét szánták neki, továbbá gavalléros fizetséget: filmenként 10 millió dollárt, továbbá a trilógia teljes bevételének 15 százalékát, ami az akkori árfolyamon nagyjából 150 millió dollár lett volna. De Connery elutasította a szerepet, mert nem értette a történetet. Talán jó Gandalf lett volna, ki tudja, de Sir Ian McKellen zseniális volt, szóval ennek így kellett történnie.

 

Nicolas Cage – A pankrátor

Cage fura figura mind az életben, mind szerepválasztásaiban. Egykor közönségkedvenc sztár volt, mára azonban szakmányban szállítja a ZS-filmeket, ugyanakkor szívesen játszik a legőrültebb produkciókban is, mint például a Mandyben. Darren Arronofsky A pankrátorában a címszereplő Randy Robinsont alakíthatta volna, de elutasította a szerepet, mert nem akart szteroidokat szedni. Soha az életben nem csinálna ilyesmit, jelentette ki. Vele nyilván egészen másmilyen lett volna a film, de ehhez tényleg Mickey Rourke és megrázó alakítása kellett.