Nézd meg Kristen Stewartot irodalmi szélhámosként!

Melissa McCarthy Oscar-jelölt alakítása után a Megbocsátasz valaha? című életrajzi filmben ezúttal Kristen Stewart és Laura Dern játszanak irodalmi imposztorokat a J.T. Leroy című moziban. Itt az előzetes.

A film a Megbocsátasz valahához hasonlóan igaz történeten alapul: az utóbbi húsz év egyik leghírhedtebb irodalmi botrányát dolgozza fel. Laura Dern alakítja azt az írónőt, aki kitalálta magának a Jeremiah Terminator LeRoy írói álnevet, amely álnév alatt több könyve is megjelent, és sógornőjét (a moziban Kristen Stewart játssza) kérte meg rá, hogy a nyilvánosság előtt eljátssza J.T.-t, aki a fedősztori szerint egy szégyenlős kamaszfiú.

Az írónő, Laura Albert nem egyszerűen álnévként használta a J.T. LeRoyt, hanem egy egész fiktív személyiséget kreált mögé: J.T. egy kamaszfiú Nyugat-Virginiából, aki kamionparkolókban tevékenykedő szexmunkásként élt veszélyes életet. A valójában egy egész generációval korábban született brooklyni Albert írásait imádják az olvasók, a média zabálja a jelenséget, az írónőnek magának pedig így lehetősége nyílik rá, hogy álcája mögé bújva feltárja az emberi létezés sötétebb régióit.

Amikor azonban az emberek meg akarják ismerni kedvenc írójukat, Albert és férje, Geoffrey (Jim Sturgess) kutyaszorítóba kerülnek, és elkeseredésükben azt találják ki, hogy parókát nyomnak a férfi húga, Savannah fejére, napszemüveget az orrára, és vele játszatják el a híressé vált kamaszfiút. Az amerikai mozikba április 26-án érkező filmben az említett sztárokon kívül játszik még Diane Kruger és Courtney Love is.

J.T. LeRoy, vagyis Laura Albert könyve alapján egyébként egy nagyjátékfilmes adaptáció is készült: A szív csalfa vágyai című 2004-es drámát Asia Argento rendezte, LeRoy/Albert The Heart is Deceitful Above All Things című novelláskötete alapján. Ebben a filmben játszott az a gyerekszínész, Jimmy Bennett, aki később is szoros kapcsolatot ápolt Argentóval, nemrégiben pedig azzal vádolta meg, hogy molesztálta, amikor ő még csak 17 éves volt.


(via IndieWire)