Nézz bele A vizsga rendezőjének horrorfilmjébe!

Bergendy Péter Post Mortemje az első előzetes alapján profin, a nyugati horrorok színvonalán megvalósított, effektekkel dúsított, hatásos kísértetsztorinak tűnik. Még az is lehet, hogy sikerül meghonosítani hazánkban is a műfajt?

Ahogy arról korábban már írtunk, a Post Mortem az I. világháború után, a spanyolnátha idején játszódik. Egy frissen leszerelt katona, Tomás (Klem Viktor) a falvakat járja, és halottakról készíti el utolsó fotójukat – a családjuk körében.

A különleges hangulatú, hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó film főszereplői Klem Viktor mellett Hais Fruzsina, Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, Ladányi Andrea és Reviczky Gábor. A képekért Nagy András, a vágásért Király István felelt, a zene Pacsay Attila munkája.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült horrorfilmre egyébként már a nemzetközi filmvilág is felfigyelt: a Post Mortemet ugyanis beválogatták a napokban kezdődő, A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

„Az nagyon nagy szó, hogy egy horrorfilm bejut egy A kategóriás fesztivál fő versenyprogramjába! A film készítése előtt megfogalmazott egyik fontos célunk valósult meg ezzel”

– nyilatkozta a film rendezője.

Bergendy – akinek 2019-ben nemzetközi Emmy-díjra jelölték Trezor című tévéfilmjét, A vizsga című rendezése pedig mára szinte kultikussá vált – eddig is a közönségbarát zsánerfilm számára keresett új utakat. S habár horrorfilmek készültek már korábban is hazánkban (lásd például az 1977-es Defektet vagy a dunaújvárosi függetlenfilmes Cruel World Team próbálkozásait), a Drakulics elvtárs műfajkevercse után a Post Mortem lehet az első igazi, profin megvalósított, hihető effektekkel dúsított fősodorbeli magyar horror. 2021 januárjában kiderül – akkor kerül ugyanis a film a mozikba.


(via InterCom)