Nicole Kidman nagy elhatározásra jutott Cannes-ban

A színésznő azt mondta, hogy minden tizennyolc hónapban legalább egy női rendezővel készít filmet.

Nicole Kidman Cannes-ben négy projekttel is jelen van, beleértve a Csábítás (The Beguiled) című filmet, melyet Sofia Coppola rendezett. A színésznő szerint a nők még mindig jelentős kisebbségben vannak a filmiparban, ezt szeretné ellensúlyozni, és erre biztatja kolléganőit is.

 

„Úgy gondolom, ki kell jelentenem, hogy minden 18 hónapban egy filmet egy női rendezővel fogok elkészíteni” - nyilatkozta a New Zealand Heraldnak kedden. „Csak így fognak változni a statisztikák, ha más (színész)nők is így cselekszenek… Úgyhogy én most egy nőt fogok választani."

A nyilatkozat után mindezt a Coppolával közösen forgatott film sajtóeseményén is megerősítette, illetve tovább részletezte a női filmkészítők hiányát:


„A 2016-os év fontos filmjeinek mindössze 4,2 százalékát rendezték nők a Women in Film adatai szerint. A tavalyi évben elkészült 4000 sorozatepizódból csak 183-at rendeztek nők. Ez mindent elmond. Ezért gondolom azt, hogy fontos, és beszélni kell róla.”


„Nőként muszáj támogatnunk a női rendezőket. Remélhetőleg idővel bekövetkezik a változás, bár már most is mindenki azt szajkózza, hogy »ó, már változott a helyzet«, pedig egyáltalán nem.”

A Csábítás című film másik főszereplője, Colin Farrell egy sérült katonát alakít, akit egy lánynevelő intézetbe szállítanak a polgárháború idején. A film egy 1971-es, azonos című film remake-je, van azonban egy jelentős különbség a két film között: míg az eredeti változat a férfi szemszögéből meséli el az eseményeket, addig a feldolgozás a női főszereplőéből. Az eredetiben egyébként Clint Eastwood alakította a sérült katonát. Az is sokat elmond a két film közti különbségről, hogy míg az 1971-es változat címének magyar fordítása A tizedes háreme lett, addig a 2017-es verzióé a Csábítás címet kapta a keresztségben.


Sofia Coppola rendezése remek kritikákat kapott, a Guardian filmkritikusa szerint például nagyon ajánlott a film megtekintése, a műfaját dráma-thrillerként definiálta, kis film noir és fekete komédia beütéssel.