Nyitva – Az édeshármas vicces, a megcsalás nem

Ráizgultunk Nagypál Orsi szókimondó romantikus vígjátékára, hiszen a téma egyszerre pikáns és sokak számára ismerős lehet. Hogyan élesszük fel lankadó libidónkat párkapcsolatunkban?

A közhiedelemmel ellentétben a kritikusok szeretik a magyar filmeket, még akkor is, ha a hazai filmgyártás egyes alakjait – véletlenül sem rendezőket, színészeket vagy forgatókönyvírókat – nem találjuk szimpatikusnak. Mindig várjuk az új magyar filmeket, örülünk azok sikereinek, és azért bosszankodunk, ha nem sikerültek elég jóra, mert drukkoltunk nekik. És nem én voltam az egyetlen, aki a szokásnál is jobban rákészült Nagypál Orsi (Hidegzuhany, Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) nagyjátékfilmes bemutatkozására.

A Nyitva előzetese ugyanis egy önfeledt, szókimondó, netán tabudöntögető vígjátékot ígért friss arcokkal. És a vígjátékpiacon amúgy is van némi hiány, és ha nem is lenne, mindig jöhet egy jó komédia, egy új hang, egy új témafelvetés. Merthogy minden párkapcsolatban van egy pont, hogy a két fél megfárad, már nem olyan a móka, mint régen volt, már ha egyáltalán van móka. És ilyenkor előkerül a kérdés, min kell változtatni, mivel lehet újra előcsalogatni a vágyat, felébreszteni a lelohadt libidót – vagy több éves párkapcsolat után éppen ez a normális állapot? És aki egy ilyen problémafelvetéssel nem tud azonosulni, az semmivel sem tud, és pontosan ez történik Nagypál Orsi hőseivel, a harmincas párral, az anyakönyvvezető Fannival és az urológus Bálinttal. És igen, mindkét szakma egész poénsorozatok számára szolgáltat ürügyet, és ezzel nincs is semmi baj, ahogy például Fanni kedvétől, állapotától és kapcsolatuk aktuális hőfokától függően küldi útjára a házasulandókat, az urológust pedig már nem is magyarázom.

Fanni és Bálint pedig úgy döntenek, hogy bár kellemes időtöltés az esti sorozatnézés pizsiben, valahogy mégis fel kell dobniuk szexuális életüket, és hirtelen felindulásból benéznek egy swinger klubba, majd igyekeznek összehozni egy édeshármast. Mivel Péterfy Bori azt tanácsolja nekik, hogy külön-külön is kezdjenek kalandokba, végül mindketten így vagy úgy, de megcsalják a másikat, és innentől már nem önfeledt vígjátékot nézünk. Mert amíg csetlő-botló hőseink együtt kerültek kissé valószínűtlen, de szórakoztató helyzetekbe, addig velük voltam, még akkor is, ha ez jóval nyikorgóbban ment, mint ahogy azt az előzetes ígérte – fránya előzetesek, mindig átverik az embert! -, aztán már nem annyira. És nem csak azért, mert vidámságra vágytam, a film pedig az átlagos párok összes lehetséges mizériáját a nyakunkba zúdítja, hanem azért is, mert innentől valahogy amúgy is kevésbé nézhető a Nyitva.

Az, hogy Nagypál Orsi a tévé világából érkezett, jó is meg rossz is. Jó, mert remekül ért a különböző mellékszereplők mozgatásához – nyúlfarknyi szerepet kapott itt Elek Ferenc, Ónodi Eszter vagy Tenki Réka , jóval fontosabbat Ötvös András és Jordán Adél -, és rossz, mert, a rendező nehezen tud gazdálkodni a játékidővel. Persze, értem, ez a film a különböző kisebb-nagyobb kalandokról, kitérőkről és zsákutcákról (is) szól, amiken hőseinknek át kell gyalogolniuk, hogy megértsék végre, miről is szól az életük, de a sok kis kaland nem adódik össze, sokszor, bár nem mindig, csak elforgácsolja a nagy, egész sztorit. Elaprózódunk hőseinkkel együtt. A szerencse az, hogy ez a két hős Radnay Csilla és Kovács Lehel.

Utóbbiról tudtuk, milyen kedvvel és mennyire erőlködés nélkül hozza bármikor a vicces balféket, a peches átlagembert és mindent, ami ehhez kapcsolódik, Radnay Csilla pedig egyrészt remek partnere, másrészt pont egy ilyen filmhez való – és nyilván egy csomó minden máshoz is. Ő hozza azt, amit a filmtől (némi tudatlanságunkban) vártunk, a friss arcot, a rácsodálkozást a világra, az átlagos lányt, aki merész dolgokat próbál ki, aztán vagy megbánja, vagy nem, és ő az, aki tud változni is. És a fenti panaszok, kritikai észrevételek, finnyáskodás meg minden ellenére ők jól viszik a filmet, ami teljesen korrekt és szórakoztató, csak annyival jobb is lehetett volna. Mert mi szeretnénk, ha minden magyar film fantasztikusra sikerülne, és Nagypál Orsiról még egészen biztosan hallani fogunk.

Értékelés: 6/10