Nyolc kínzó kérdés a Bosszúállók: Végjáték kapcsán

Valóban mindent egy patkánynak köszönhetünk? És hol járt a Kapitány több évtizeden keresztül, hogy jött ki a felezés, mi lesz Gamorával, min lovagol Walkyrie, és jó-e ez az egész a világnak. Szigorúan szpojleres eszmefuttatás!

Egy patkány menti meg a világot?

Kezdjünk egy bizarr felvetéssel. Mindaz, amit a Bosszúállók: Végjátékban látunk, egy koszos rágcsálónak köszönhető. Csakis miatta válik lehetségessé Thanos legyőzése, a porrá vált fél univerzum visszahozása, minden jó, nemes és önfeláldozó tette, amit a röpke három órában a Bosszúállók és barátaik végrehajtanak több idősíkban is. Egy patkány az, ugyanis, ami rálép arra az öt év után még mindig működő panelre, ami aztán beindítja azt a folyamatot, ami kidobja teljes méretében a kisbuszban lévő gépből a kvantumvilágból a Hangyát, avagy Scott Langet, aki aztán a hírrel és a lehetséges megoldással lohol Amerika Kapitányhoz, aki meg szalad Tony Starkhoz, aki aztán 11 másodperc alatt meg is oldja a problémát. Mindezt egy patkány miatt! Akkor most már szeretni fogjuk őket?

Nem működik a matek!

Thanos csettintése elpusztította a létező világ felét, ami elég durva, és nyilván nem szó szerint minden második lényt, volt némi szórás, de hogy lehet az, hogy filmünk elején Clint Barton, avagy Sólyomszem TELJES családja porrá válik, három gyerek és a feleség? Vagyis ötből négy! És hogy lehet, hogy amikor Peter Parker visszatér az iskolájába, minden osztálytársa – és a jelek szerint mindenki a suliban ugyanannyi idős, mint ő? Mert aki nem porladt el vele együtt, az öt évet öregedett és már nem járna oda, nem igaz?

Miért nem Thanost?

A filmben a nagy terv az, hogy az időben visszalépve a Bosszúállók megszerzik az összes Végtelen Követ, hogy Thanos ne juthasson hozzájuk, ami nem egyszerű feladat, hiszen mindegyik máshol volt – na jó, volt egy pont, hogy három is New Yorkban volt –, ráadásul Thanos később újra megszerezhette volna őket. Ráadásul azt is tudni lehetett, hogy a Lélek Kő megszerzése óriási áldozattal járhat. Valaki még az elején felveti, mi lenne, ha inkább elbánnának a még gyerek Thanosszal – nyilván a „Megölnéd-e a bébi Hitlert?” dilemmát idézve meg, amire valaki azt mondja: Ez nem így működik! Végezhettek volna a felnőtt Thanosszal is, annak nem lett volna erkölcsi akadálya, és akkor egy bizonyos Bosszúálló simán életben maradt volna.

Kapitány, ó, kapitány!

Mi az ördög történt a filmben Amerika kapitánnyal? Mert ugye az van, hogy visszament a múltba, hogy a helyükre vigye a köveket – vajon a Lélekkövet ősellenségének, a Vörös Koponyának csak úgy odaadta? –, meg azért is, hogy ott maradjon 1945-ben? És akkor Peggy Carterrel lehetett, viszont a régi énjét a jégtömbben hagyta, hogy ne találkozzon vele? Elvette Carter ügynöknőt (jegygyűrű volt a kezén öreg korában), szépen megöregedett, aztán Peggy halála után nyugdíjasként elcammogott arra a helyre, amiről tudta, hogy ott csinálják az időugrást Hulkék? Mennyire valószínű ez az egész? És mit csinált Thor kalapácsával, amit magával vitt?

Hová tűnt Loki?

Amikor a Bosszúállók visszatérnek a múltba a végtelen köveket külön-külön megszerezni a múlt egy adott pontján New Yorkba, a terv majdnem sikerül, de a táskát, amiben a teszerakt volt, Hulk véletlenül a letartóztatott Loki elé löki, aki él a lehetőséggel, felkapja azt, és eltűnik egy portálon át. De vajon hová? Nyilván egy új idősíkba, de mi van ott, és mit fog Loki csinálni? Ne feledjük, Loki egyszer rossz, aztán kicsit jó, majd megint rossz, és itt éppen rossz volt, és ezzel vajon törlődik a későbbi jellemfejlődése és minden, amit csinált? Van, aki szerint így csinál magának saját sorozatot a Disney-nél, és van, aki esküszik rá, hogy látta Thanos seregében a Ragnarok-beli zöld mezében a végső csatában, de nem túl valószínű, hogy ne mutatták volna meg rendesen, ha így van.

Min lovagol Valkyrie?

A viking harcoslány természetesen a szárnyas Pegazusán vágtat a csatába, de honnan vette? Merthogy a film elején megismerjük a bolygójukról elmenekült űrvikingek új otthonát, Új-Asgardot, ami pont olyan, mint egy kedves norvég halászfalu egy kézkrém reklámban. Lakói vastag kötött pulóvert hordanak, kétkezi munkából élnek, láthatóan elég szerény körülmények között. Elképzelhető, hogy a szekrényben azért ott a fegyver és a páncél, de a szárnyas lónak nyomát sem láttuk, ám a végső összecsapásban megjelenik – mintha el is találnák, de aztán újra repül. A leginkább hihető magyarázat az, hogy a Pegazus is elporladt a nagy csettintésnél, és most tért vissza és Doktor Strange őt is idehozta, Valkyrie meg mondjuk fapadossal jött és a csatatéren újra összeálltak. Vagy valami ilyesmi.

Mi lett Gamorával?

Addig értem, hogy a Bosszúállók: Végtelen háborúban Thanos feláldozza fogadott lányát a Lélekkő megszerzésekor, tehát Gamora a jelenben nem él, akit itt látunk, az a múltbéli Gamora, aki Thanosszal és a múltbéli, még gonosz Nebulával – akiből viszont kettő van, mert itt a jelenbeli, már jó verzió is – ered a Bosszúállók nyomába. Ő a jó Gamora hatására Thanos ellen fordul, viszont még/soha nem jött össze Peter Quillel, vagyis az Űrlorddal, de a nővére elmondja neki, hogy a jövőben egy pár voltak. Ami nem tetszik neki, jól el is veri Quillt, de ezt A galaxis őrzőiben is megtette, ezért nyilván feltételezzük, hogy gyorsan össze fognak jönni. És tessék, Gamora nincs ott a Galaxis őrzőivel és Thorral az űrhajón, és ezzel egy világ omlott bennünk össze? A múltbeli zöld lánynak nem tetszett az Űrlord? Vagy mi az ördög történt?

Nyertek a bosszúállók, de elpusztul a világ!

Thanos (Josh Brolin), a Titán, a bolygók elpusztítója a Marvel moziverzum legfélelmetesebb gonosza, kegyetlen, könyörtelen, ravasz és iszonyú erős. Vagy mégsem olyan gonosz? Merthogy Thanost csak egyetlen vágy hajtja, hogy meghozza az egyensúlyt a világegyetem számára, véget vessen a túlnépesedésnek, az éhezésnek és a nyomornak. Amit tett, csak olyan, mint a jó kertész munkája, aki a gyümölcsösben ritkítást végez, hogy még szebb termés legyen, amikor el akarja pusztítani az univerzum felét. Ezért még olyan áldozatra is képes, amibe ő maga is érzelmileg belerokkan, vagyis nincs kőből a szíve. És a Végjáték elején azt látjuk, hogy bár mindenki siratja azokat, akiket elveszítettek, de a természet rendje visszaállt – és ennek vehetünk búcsút, amikor a Bosszúállók legyőzik őt.