Nyúlta Guy Ritchie az Úriemberek forgatókönyvét?

Az angol rendezőt szerződésszegés miatt pereli egy korábbi munkatársa, a színész-forgatókönyvíró Mickey De Hara.

De Hara a múlt hét végén nyújtotta be a keresetet a direktor ellen a Londoni Felsőbíróságon. A papírokban a férfi azt állítja, Ritchie felkérte, hogy írjon folytatást 2008-as gengszterfilmjéhez, a Spílerhez, mivel az részben az ő élettapasztalatain alapult (brit sajtóértesülések szerint Mickey De Hara ült már börtönben kisebb, droggal kapcsolatos kihágások miatt). Állítása szerint De Hara 2018-ban le is szállította a scriptet egy Mickey nevű gengszterről, aki marihuánabizniszt visz, a rendező viszont azzal dobta vissza, hogy a gengszterfilm ideje leáldozott, és már nem dolgoznak a projekten.

Egy-két évvel később azonban az érintett legnagyobb meglepetésére kijött az Úriemberek című gengszterfilm,

amelyben Matthew McConaughey egy Mickey nevű gengsztert játszik, aki marihuánával üzletel.

De Hara állítása szerint a forgatókönyv jelentős mértékben az ő munkájának felhasználásával készült. A kereset szerint nemcsak a cselekmény alaphelyzete, hanem a karakterek is stimmelnek (nála is volt például egy arisztokrata figura, akinek drogfüggő a gyereke).

 

A férfi ezenkívül konkrét jeleneteket is felismert saját munkájából:

például azt, amelyikben egy Edző nevű karakter (Colin Farrell figurája) egyebek mellett úgy leckéztet meg egy csapat fiatal suhancot, akik megtámadják egy étkezdében, hogy az egyiküknek ecetet locsol a szemébe. Arról nem beszélve, hogy nála is szerepelt egy Edző nevű hős, aki The Baby Squad néven vezet fiatalokból álló ökölvívóbandát (a filmben The Toddlersre változtatták a galeri nevét, a többi körülmény azonban ugyanez).

De Hara szerint amikor bemutatták az Úriembereket, megkereste Guy Ritchie-t, hogy felhívja a figyelmet a hasonlóságokra, de ő azzal pattintotta le, hogy ő és az emberei anno megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot, sikertelenül (a férfi tagadja, hogy bármikor is keresték volna). Ekkor az érintett megpróbálta elérni, hogy legalább a digitális megjelenéseken kapjon írói creditet, de a rendező visszautasította, mondván, ez már nem lehetséges, de majd ráírják a nevét a következő filmjének a stáblistájára (amelyen amúgy De Hara nem dolgozott).


Mickey De Hara keresetében – szerzői jogainak helyreállítása mellett –

250 ezer dollárnak megfelelő kártérítést követel.

A férfi egyébként azt is állítja, hogy már a 2000-es Blöffön is együtt dolgozott Guy Ritchie-vel, aki ekkor kérte fel a Spíler megírására egy másik íróval, Martin Askew-val közösen (a film stáblistáján kizárólag Ritchie szerepel forgatókönyvíróként, De Hara és Askew associate producerként vannak feltüntetve, De Harának pedig egy statisztaszerepe is volt benne).

A színész-forgatókönyvíró szerint a direktor trilógiává akarta bővíteni a Blöfföt és a Spílert, ezért készítette el az Úriembereket – ennek a stáblistáján egyébként Ritchie-n kívül egy Ivan Atkinson és egy Marn Davies nevű szerző van feltüntetve forgatókönyvíróként; Mickey De Harának ezúttal még más státuszban sem jutott hely a stáblistán.

Guy Ritchie egyelőre nem adott be ellenkeresetet, és nem reagált a sajtóban az őt ért vádakra.


(via Variety)