Ők lehetnek Harvey Weinstein cinkosai

Pénteken járta be az internetet Uma Thurman hálaadásnapi üzenete, amiben Weinsteint - és cinkosait - elküldte melegebb éghajlatra, és mindennek egy Kill Bill 2-ből vett idézetből adott nagyobb hangsúlyt.

Az üzenetben „megemlékezik” a producer cinkosairól is, akik elősegíthették, hogy a szexuális zaklatási ügyek és nemi erőszakok ilyen sokáig ne derüljenek ki. Hallgatásukkal vagy együttműködésükkel sokat tettek azért, hogy Weinstein ügyei viszonylag későn kapjanak nyilvánosságot, elősegítve ezzel azt, hogy a producer sokáig tudja űzni mocskos játékait.


Így szólt Uma Thurman pénteki üzenete:


"Boldog Hálaadást Mindenkinek – kivéve téged, Harvey és a többi szemét cinkosodat!"

Bob Weinstein és Harvey Weinstein; Forrás: Fotó: Jennifer S. Altman / Contributor / Getty Images

 


A Quartz utánajárt annak, hogy kik is lehetnek ezek a bizonyos cinkosok. A weboldal nem tud biztos információkat, de összegyűjtötte azokat, akik neve már felmerült ilyen kontextusban:

Dylan Harrow – tartalomszolgáltatási főnök az American Media Inc.-nél (New York-i székhelyű médiavállalat, pletykalapok kiadója), a National Enquirer újságírója


Az egyik legutóbbi tényfeltáró cikk Ronan Farrow tollából jelent meg nemrégiben a The New Yorker magazinban. Az újságíró kiderítette, hogy Weinstein különböző biztonsági és magánnyomozói cégeket bérelt fel, hogy vádlói után nyomozzon. Farrow cikke szerint Dylan Harrow is segítette Weinstein ügyvédcsapatát az információgyűjtésben. Anthony Bourdain, a híres tévés chef egyszerűen csak bálnaszarként aposztrofálta Harrow-t. Bourdainnak egyébként – többek között – azért reagál ennyire hevesen a Weinstein-ügyre, mert jelenleg azzal az Asia Argentóval jár, akit Weinstein 1997-ben egy hotelszobában megerőszakolt.

David Boies – ügyvéd

Farrow cikkében szerepet kapott David Boies ügyvéd is, akiről azt írta, hogy segített Weinsteinnek nyomozócégeket fogadni: a Black Cube elnevezésű nyomozóiroda egyébként leszerelt Mossad-ügynökökből áll. Talán véletlen egybeesés, de tény, hogy Boies cége, a Boies Schiller Flexner háromszor képviselte az elmúlt időszakban a The New York Times-t, a lapot, ami kirobbantotta a Weinstein-botrányt októberben.

Forrás: Fotó: Todd Williamson / Contributor / Getty Images

 

Cyrus Vance – manhattani kerületi ügyész

Cyrus Vance 2015-ben elutasította, hogy nyomozás induljon Weinstein ellen annak ellenére, hogy az ügyészség rendelkezett egy hangfelvétellel, amin Weinstein megfenyegetett egy fiatal modellt. Vance ezután még egy 10.000 dolláros kampányadományt is kapott az előbb említett David Boies-től.

Bob Weinstein – Harvey testvére, a Miramax társalapítója

Egy interjúban Bob Weinstein elismerte, hogy két Miramaxos női dolgozónak is fizetett azért, hogy csendben maradjanak, és ne kerüljenek a nyilvánosság elé a zaklatási ügyek. Bob Weinstein azt is elmondta, hogy a pénzt saját számláról fizették, hogy ne lehessen kapcsolatba hozni a filmes vállalattal.


Quentin Tarantino


Kicsit sem lepődtünk meg, amikor Tarantino bevallotta, hogy többet tudott Weinstein ügyeiről, mint amennyit kezdetben elismert, és cselekednie kellett volna az információk birtokában. Tarantino legendás filmjei, a Ponyvaregény és a Kill Bill is Miramax produkciók voltak, és a rendező valamint a producer jó barátságot ápolt egymással. Tarantino a kezdeti tagadás után így nyilatkozott:
"Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek. Több volt, mint pletyka. Nem másodkézből tudtam. Tudtam, hogy tett pár ilyen dolgot.” Mira Sorvino, a rendező korábbi barátnője is beszélt Weinstein tapogatásairól, és a rendező tudott a Rose McGowannel kötött hallgatási szerződésről, aminek értelmében a színésznő nem beszélhetett arról, mit tett vele a producer.

meg nem nevezett Miramax -és Weinstein alkalmazottak

Nagyon sokan vannak, akik részt vettek a Weinstein-drámában, viszont nem derült ki a nevük. Asszisztensek, sofőrök, akik üzeneteket kézbesítettek színésznőknek és Weinsteinnek. Több alkalmazott is titoktartási szerződést írt alá, és ők hallgattak Weinstein viselkedéséről, szokásairól. Még mindig lehetetlen tudni, hogy pontosan ki és mit tudott.