Összefogtak a Bosszúállók magyar hangjai

A neves művészek változtatni akarnak azon a gyakorlaton, hogy a szinkronszínészek harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezetét képviselő színészek azért fordulnak a nyilvánossághoz, mert veszélyeztetve látják a magyar szinkron jövőjét. Megítélésük szerint ellehetetlenülhet a magyar kulturális örökség részét képező magyar szinkron. A szervezet elnöksége ezért a legrövidebb időn belül tárgyalásokat kezdeményez a jogalkotókkal és a szinkronstúdiókkal.

Bosszúállók: Végjáték. Forrás: Fórum Hungary

 

Rajkai Zoltán elnök, valamint Baráth István, Csondor Kata, Csőre Gábor, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Miller Zoltán, Mórocz Adrien, Nagy Ervin, Rajkai Zoltán, Simon Kornél, Stohl András, Széles Tamás, Takátsy Péter és Zámbori Soma kiáltványukban hangsúlyozzák, hogy a magyar szinkron nélkül megszűnik a magyar nyelv használata a filmekben és sorozatokban, ami pótolhatatlan veszteség.

A Bosszúállók magyar hangjai szükségesnek tartják a tartalmak hozzáférhetővé tételét eredeti és a magyar nyelven egyaránt. Azt kérik a törvényhozóktól: alkossanak olyan médiatörvényt, ami garantálja az audiovizuális tartalomhoz való hozzáférést eredeti és magyar felirattal, eredeti nyelven, audionarrációval (a fogyatékkal élők miatt), illetve szinkronizáltan is. A döntés jogát – ki hogyan szeretne filmeket nézni – a közönségre bíznák.

Nagy Ervin a Berlinalén. Forrás: Monika Skolimowska / picture alliance via Getty Images

 

A „Bosszúállók” ezenkívül fellépnek a szinkroniparban kialakult kizsákmányoló és sok esetben a törvényes jogi kereteket nélkülöző üzleti gyakorlat ellen is, hiszen a munkavállalók harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak. A szinkronizált tartalmakat megrendelő cégekkel gyakran nincsenek is szerződések, vagy utólagosan íratnak alá jogszerűtlen szerződéseket az alkotókkal. A Bosszúállók hangjai ezért összefogásra szólítják fel a szinkronban dolgozókat. Azt kérik kollégáiktól: ne hagyják magukat kizsákmányolni, és csatlakozzanak a Bosszúállók hangjainak kezdeményezéséhez.


(Vision Communications)