Össztűz zúdul a Disney-re, Hongkongban, Tajvanon és Thaiföldön is bojkottálják a Mulant!

Sokaknak nem tetszik, hogy a Disney abban a kínai tartományban forgatta a filmet, ahol átnevelőtáborokba zárják az ujgur lakosságot.

Nem elég, hogy a Disney a világméretű koronavírus-járvány miatt folyamatosan halasztani volt kénytelen az idei év nagy durranásának szánt, élőszereplős Mulan premierjét (ami végül a Disney+ csatornán, illetve egyes országokban, többek között idehaza mozikban debütált), most Ázsia több részén is bojkottot hirdettek a film ellen. A Mulan ugyanis az aktivisták szerint lábbal tiporja az emberi jogokat. A #BoycottMulan mozgalom leginkább Hongkongban, Tajvanon és Thaiföldön erősödött fel, vagyis csupa olyan régió neheztel a filmre, ahol a lakosság évtizedek óta rossz viszonyban van a Kínai Népköztársasággal. A bojkott egyik oka ugyanis az, hogy a Disney nemcsak Új-Zélandon forgatott jeleneteket a Mulanhoz, de a Kínához tartozó Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen is, ahol az aktivisták szerint a kommunista diktatúra rendszeresen terrorizálja a mohamedán vallású ujgur őslakosokat.

Forrás: Fórum Hungary

 

Kína legnagyobb tartománya az impozáns hegyeivel, hatalmas sivatagaival és népes oázisaival valóban ideális forgatási helyszín egy blockbusternek. Azonban a terület azóta etnikai villongásokkal teli puskaporos hordónak számít, mióta a XVIII. században a kínaiak leigázták az itt élő mongol és ujgur törzseket, ráadásul a szomszédos országok (Pakisztán, Afganisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Mongólia, Tibeti Autonóm Terület, Oroszország) sem mentesek a fegyveres konfliktusoktól. Hsziancsang lakosságának többsége muzulmán vallású ujgur, a terület pedig régóta a szakadár muszlim mozgalmak egyik fő bázisa (1933-ban önálló országot akartak kiáltani Kelet-Turkesztán néven, de nem sikerült).

A bojkott szervezői szerint különösen felháborító, hogy a Disney a Mulan stáblistáján külön köszönetet mond Turpan városának, ahol az eddigi becslések szerint egymilliónál is több ujgurt kényszerített rendszerhű átnevelőtáborokba a kínai kommunista párt. Kína szerint persze ezek a nevelőtáborok a véres múltú régió biztonságának és gazdasági fejlődésének javítására irányuló, békés erőfeszítések részei.

A #BoycottMulan mozgalom szemében az ujgur nép erőszakos elnyomása mellett az is vörös posztónak számít, hogy a film főszereplője, a címbéli Mulant alakító, kínai születésű Yifei Liu korábban a közösségi oldalán támogatásáról biztosította a hongkongi rendőrséget – amely szervezet már lassan egy éve vegzálja Hongkongban a nagyobb autonómiát és valódi demokráciát követelő tüntetőket (Hongkong 1997-ig brit gyarmati státuszban volt, a kommunista Kínába való visszaintegrálódása azóta is számos konfliktussal terhelt). A Mulanra zúduló össztűz egyik vezéralakja, a hongkongi politikus és aktivista Joshua Wong a Twitteren is kifejezte nemtetszését: 

Ez egyre rosszabb! Aki most megnézi a #Mulant, nemcsak a rendőrség brutalitása és az etikai igazságtalanságok fölött huny szemet, de asszisztál a muszlim ujgurok tömeges bebörtönzéséhez is! #BoycottMulan

A filmmel kapcsolatos averziójának adott hangot a közösségi médiában Isaac Stone Fish, a Kínára szakosodott, neves amerikai újságíró-elemző is:

Mi a baj azzal, hogy a Disney köszönetet mondott Hsziancsangnak? Az, hogy ott több mint egymillió muszlimot, leginkább az ujgur kisebbség tagjait zárták börtönbe és koncentrációs táborokba. A Disney olyan régiókkal dolgozott együtt, ahol népirtás történik, és azoknak mondott köszönetet, akik asszisztáltak ennek végrehajtásában.

(via & The Hollywood Reporter)