Őszinte B-kategóriás marhulás lett a Ragadozó 4

A kölyök, a jónő és a balfék kommandó a mindenkit megnyúzó Predátor ellen. Persze, hogy a Vico filmje!

Kiknek ajánljuk? Azoknak biztosan nem, akik szerint csak egyetlen Predátor-film létezik: az 1987-es klasszikus, Schwarzeneggerrel. Azok viszont mindenképp tegyenek vele egy próbát, akiknek bejött a Ragadozó 2 és az Antal Nimród-féle Ragadozók. Bár végülis az AVP 2-nél bármi jobb, nem?

A késő nyári-kora őszi moziszezon legjobban várt blockbustere egyértelműen a Predator - A ragadozó volt. Igaz, leginkább azért, mert tavasz óta szinte nem múlt el olyan hét, hogy ne jött volna ki valami hír a filmmel kapcsolatban: hol egy minden korábbinál véresebb trailer, hol egy újabb szomorú bejelentés, hogy már megint újra kellett forgatni a harmadát. A héten viszont világszerte mindenhol mozikba kerül a Predátor 4 – és ennek valószínűleg nem fog mindenki örülni.

De most akkor jó film lett vagy gagyi? Jól sikerült gagyi!

Mintha nem is 2018-ban készült volna, hanem 1998-ban, és csak egy lenne a korszak tipikusan blőd, de veszettül szórakoztató akciófilmjei közül, amiket általában esténként a Szív TV-n lehetett elcsípni. Elég rég volt már olyan moziélményem, amikor nem bosszankodva keltem fel a székből, hanem nagyokat röhögve, visszaidézve a haveroknak a főhős legvagányabb beszólásait. Na, a Predátor 4 pont ilyen volt, egy kellemesen oldszkúl, B-kategóriás marhaság tényleg csak Bozai József hangja hiányzott, ahogy bemondja:

A Vico filmjei az ön kedvenc filmjei! Predator - A ragadozó! Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói veszedelmesebbek, mint valaha. Predator - A ragadozó! Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy zsoldosokból álló szedett-vedett csapat állíthatja meg őket. Predator - A ragadozó! Hát persze, hogy a Predator - A ragadozó is a Vico filmje!

A Ragadozó 4-nek tényleg az a legszimpatikusabb vonása, hogy az író-rendező Shane Black úgy vezényelte le, mintha még mindig 1998 lenne. Vagy legalábbis 2008. Ez a fickó egyszerűen egy zseni, aki a retrólázat meglovagolva megint előnyt kovácsolt abból, hogy valójában egy múltban rekedt, örökifjú geek. Aki történetesen megint kapott egy zsák pénzt, hogy forgassa le azokat a történeteket, amiket szemöveges tinédzserként a filléres ponyvamagazinokban és a képregényekben olvasott, meg az akciófiguráival és a gumidínóival játszott el a kert végi, fára épített bunkerben.

A Predator - A ragadozó ízig vérig Shane Black-film lett. Akárcsak a korábbi forgatókönyveiben, itt is egy kis csapatnyi zakkant keményfiú játszik cowboymentalitású hőst: mintha csak Riggs, Murtaugh és Jack Slater összeálltak volna a Durr, durr és csók két balfék magánhekusával, hogy együtt kapják el a környék legszemtelenebb rosszfiúját. De persze nem boldogulnak a feladattal, és ahogy a tipikus Shane Black-karaktereket, őket is egy temperamentumos nő (ezúttal Olivia Munn) és egy vagány kiskölyök (ezúttal Jacob Tremblay) húzza ki őket a slamasztikából – pont mint a Vasember 3-ban vagy legutóbb a Rendes fickókban.

Akkor ez megint egy tipikus Shane Black-film, suttyó poénokkal, idegesítő gyerekkel és egy Predátorral?

Nagyjából igen, annyit csavarva a dolgon, hogy két predátor csépeli egymást a legjobb jelenetekben – ahogy azt már a trailerekben is láthattuk:

A trailerekben megmutatott Predátor véreb is nagyon vicces volt, de nem igazán tudtam kibogozni, mi lett vele a nagy leszámolásnál. Ugyanígy a kissrácot megugató, majd később gazdinak elfogadó kutya is aranyos volt, főleg amikor veszettül nyargalt az egyik jelenetben a főszereplők furgonja felé – aztán soha többé nem láttuk (mondjuk egy spin offot szívesen megnéznék róluk, Predi és Tekergő címmel). Az ilyenek miatt többször is az volt az érzésem, hogy a stúdióvezetők által berendelt újraforgatások és -vágások közepette kikerült volna pár kulcsjelenet is a filmből.

Lövöldözésben, robbantásban és macsó beszólogatásokban persze így sincs hiány. Mégis, valahogy ott motoszkált végig a fejemben, hogy ez a Predator 4 nem az a Predator 4, amit az előzetesek alapján vártam. Kicsit csalódás volt a film, mint amikor kikölcsönöztük a tékából a Ragadozó 3 feliratú VHS-kazettát. De csak a gazdag havernál derült ki, hogy valójában a DNA ragadozót hoztuk el, ami egy B-film, Arnold és Danny Glover helyett Mark Dacascossal a főszerepben...

Ítélet: 6/10