Ötven éve nem volt ilyenre példa: 2017 a női főszereplők éve lett

Észak-Amerikában 2017 három legnézettebb filmjében a főszereplő nő volt.

Ötven éve nem volt példa arra, hogy Észak-Amerikában és Kanadában a három legtöbbet hozó mozifilmnek női főhőse legyen. 2017-ben újra megtörtént. A Star Wars: Az utolsó Jedik 522,1 millió dollárt hozott a készítőknek, a Szépség és a szörnyeteg áll a második helyen 504 millió dollárral, míg a Wonder Woman 412,6 millió dollárral szerezte meg a harmadik helyet.



1958-ban volt utoljára ehhez fogható: akkor a Déltenger, a Mame néni és a Macska a forró bádogtetőn című filmek lettek a legnézettebbek, mindháromnak női főhőse van. 2017 tehát a nők éve volt, ehhez persze vastagon hozzátartoznak a Harvey Weinstein-féle szexuális zaklatási ügyek, meg persze a borzalmas producer esete mentén kipattant számtalan más botrány is, melyben a nők végre kiálltak magukért, és visszautasították, hogy tárgyiasítsák és megalázzák őket.


A szexuális visszaélésekkel kapcsolatban Hollywood legnagyobb női sztárjai is léptek egy nagyot: 300-nál is több tagja van már a Time's Up Now nevű, a szexuális zaklatások elleni hatékonyabb fellépésért megszervezett kezdeményezésnek, többek között olyan hollywoodi sztárok, mint Reese Whiterspoon, Natalie Portman, Ashley Judd, Eva Longoria, America Ferrera, Emma Stone és Kerry Washington álltak az ügy mögé, de a színésznőkön kívül számos író, rendező, producer is támogatja a kezdeményezést.

via The Guardian