Pici, de erős - Ruth Negga

Nem feltétlenül ő a leghíresebb a január 7-én születettek közül, hiszen itt van mindjárt Nicolas Cage is a szülinaposok között, de ő ma a legizgalmasabb színésznők közé tartozik, és a lábai előtt hever Hollywood.

Elsőre azt hittem, ez valami rapper név, pedig szó sincs róla. Ruth Negga, aki 1982. január 7-én született Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában, családi nevét édesapjától kapta, édesanyja viszont ír, aki Etiópiában dolgozott, mint ápolónő, és így találkozott Ruth etióp édesapjával, aki orvos volt. Négyévesen édesanyja jobbnak látta, ha átköltöznek Írországba, és bár úgy volt, hogy apja is követi őket, életét vesztette egy autóbalesetben, ezután édesanyja nevelte egyedül. Limerickben éltek, itt kezdte tanulmányait, diplomáját pedig Dublinban, a Trinity College-on szerezte színjátszásból, majd 2006-ban Londonba költözött.

Pályafutása kezdetén főleg színdarabokban szerepelt, képernyőn először csak 2004-ben debütált a Doktorok című sorozatban, ahol mindössze egy epizód erejéig volt látható. Szintén ebben az évben a Capital Letters című ír filmben kapott főszerepet, valamint a négyepizódos minisorozatban, a Love Is the Drugban is feltűnt. 2005-ben a Golden Globe-díjra jelölt Reggeli a Plútónban kapott szerepet – az ő karaktere eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, de miután Neil Jordán látta őt a színpadon, azonnal beleírta, hogy együtt dolgozhassanak. Ebben az évben az Elkülönítve című horror szereplőgárdáját is erősítette, bár erre nyilván kevésbé büszke. Legközelebb csak 2008-ban vállalt szerepet, a kétéves szünetet követően pedig először a Criminal Justice című bűnügyi sorozatban láthattuk, majd a Personal Affairs című szériában és a nagy sikerű Kívülállók című sorozat második évadában szerepelt, és úgy tűnt, nem viszi ennél sokkal többre.

2012-ben mutatkozott ismét mozivásznon, The Samaritan című krimijében Samuel L. Jackson oldalán tűnt fel. 2013-ban a Z világháború című Brad Pitt-filmben láthattuk egy apró szerep erejéig – ő volt a WHO orvosa -, valamint ebben az évben kapta meg Raina szerepét a Marvel és az ABC sorozatában, A S.H.I.E.L.D. ügynökeiben, ahol karakterét 17 epizódon keresztül keltette életre. Jött All Is by My Side című Jimi Hendrix életrajzi film, ahol csak villanásra láthattuk, majd az igazán nagy áttörés, a Loving. A film a Loving házaspár igaz történetét mesélte el, akik az 1950-es évektől kezdve tíz évig küzdöttek azért, hogy hivatalosan is házastársakká nyilvánítsák őket, mivel a férfi fehér, a nő fekete volt. Jeff Nichols megindító filmjében partnere az ausztrál Joel Edgerton volt, az egekig dicsért alakításért Oscar- és Golden Globe-jelölés járt, és tucatnyi díj. Ruth a díjátadón az American Civil Liberties Union (ACLU) egy kék masniját viselte.

2009-ben, a National Theatre darabjában szerepelt együtt Dominic Cooper színésszel, akivel 2010 óta alkotnak egy párt, és nem csak magánéletük fűződik össze, hanem karrierjük is, 2016-ban a Warcraft: A kezdetek című fantasy mozifilmben dolgoztak együtt, és ők keltik életre az AMC Preacher című lebilincselő sorozatának két főszereplőjét, a címszereplő Jesse Custert és volt kedvesét, a kőkemény, mégis vonzó Tulipot. És ha valaki eddig nem figyelt fel Ruth Neggára, a fantasztikusan megírt, rengeteg bizarr fordulatot felvonultató, egyedülállóan eredeti Preacher tett róla, hogy megismerjék. Legközelebb ismét Brad Pitt oldalán játszik az Ad Astra című sci-fiben, de már itt is főszereplőként.