Pincérnők, boltosok, taxisofőrök, kismamák: ők a legvalószínűtlenebb hősök, mégis azzá válnak

Egyikük sem született hősnek, mégis azok lettek a mozivásznon. Összeszedtünk kedvenc filmes hőseinket, akik NAGYON nem festenek hősiesen.

Samuel L. Jackson mint Zeus Carver - Die Hard 3. – Az élet mindig drága (1995)

Az egész úgy kezdődik, hogy New York egyik zsúfolt üzletében bomba robban. A Simonként bemutatkozó elkövető azt követeli a rendőrségtől, hogy John McClane rendőrtiszt (Bruce Willis, ki más) szendvicsemberként menjen Harlembe azzal a felirattal, „Gyűlölöm a niggereket!”, vagy újra robbant. Kedvenc főhősünket meg is lincselnék simán, ha nem lépne közbe Zeus (Samuel L. Jackson), egy helyi boltos, aki ekkor még nem tudja, hogy a következő másfél órában bombák után kell rohangálnia a városban fel alá és egy német terroristavezért kell majd móresre tanítania.

Zeus hétköznapi, becsületes figura, akinek megvan a magához való esze, és aki csak akkor lesz veszélyes, ha nagyon felbosszantják

– hát itt nagyon felbosszantják. Jackson új szintre emeli a figurát, aki nem McLane segédje lesz, hanem vele egyenrangú társ.

Forrás: 20th Century-Fox/Getty Images

Sandra Bullock mint Annie Porter - Féktelenül (1994)

Ismét egy fordulatos gazfickó gonosz terve és egy civil, aki véletlen keveredik bele az egészbe – és újra egy csomó bomba! Egy mindenre elszánt pszichopata (Dennis Hopper) felrobbantja Los Angeles egyik toronyházának liftjét. Terve azonban meghiúsul, amikor Jack Traven (Keanu Reeves) speciális mentő a robbanás előtt kimenti a felvonóban rekedt túszokat. Bosszúból Howard egy pokolgéppel felszerelt, utasokkal tömött száguldó buszt szabadít a városra, ami fékezéskor robban. Őrült hajsza kezdődik az utasok életéért, melyben egy bátor utas, Annie Porter (Sandra Bullock) és Jack Traven minden idők egyik legveszélyesebb és leglátványosabb mentőakcióját hajtják végre. A film hozta meg a sikert Sandra Bullock számára, és az örök barátságot a bolygó legjobb arc színészével, Keanu Reeves-szel.

Forrás: InterCom

Dustin Hoffman mint Babe Levy - Maraton életre-halálra (1976)

Az egyetemista Babe Levy (Dustin Hoffman) a maratoni futás megszállottja. A bátyja, Doc, akiről azt hiszi, hogy olajügynök a titkosszolgálat megbízásából beépült a volt nácik titkos szervezetébe, hogy adatokat szerezzen annak vezetőiről. Így bukkant Dr. Zell (Sir Laurence Olivier), a hírhedt náci orvos nyomára, aki az egyik koncentrációs tábor orvosa volt. A férfi a világháború alatt összeharácsolt gyémántokat az Egyesült Államokból Dél-Amerikába akarja csempészni. Amikor Docot a náci megsebesíti, a halála előtt még átadja titkát az öccsének, akire azonnal vadászni kezdenek – de a srác emberfeletti túlélőösztönökkel rendelkezik A filmtörténet egyik legjobb anekdotája fűződik a John Schlesinger (Éjféli cowboy) rendezte filmhez: amikor a Zellt játszó Sir Laurenc megtudta, hogy Hoffman úgy készült a nagy kínzási jelenetre, hogy három napig nem aludt, csak azt kérdezte fiatal kollégájától:

Miért nem próbálkozik a színjátszással. Sokkal egyszerűbb!
Forrás: Örökmozgó

Nicolas Cage mint Dr. Stanley Goodspeed - A szikla (1996)

Dr. Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) a tudomány embere, egy tapasztalatlan vegyifegyver-szakértő, mégis neki kell megállítani az amerikai hadsereg (volt) elitkatonáit. Hummel tábornok ugyanis kommandósaival elfoglalja Alcatraz szigetét és túszul ejti a turistákat. Azt akarja, hogy a kormány ismerje el a titkos katonai akciókban elesett társai áldozatát, és ha kormány nem teljesíti követelését, San Franciscót vegyi támadás éri. A katasztrófa elhárítása egy módon lehetséges: a fegyvereket ártalmatlanítani kell a volt börtönszigeten. A „járást” csak egy ember ismeri, a börtönben ülő egykori brit ügynökb (Sir Sean Connery, merész elméletek szerint itt is James Bond), Ő és kockafejű biológusunk az, akinek meg kell mentenie ötmillió ember életét. Tudósunk pedig úgy állja a sarat, mintha erre született volna. Persze egy Michael Bay-filmben mindenki akcióra született.

Forrás: InterCom

Jessica Chastain mint Maya Harris - Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza (2012)

A szeptember 11-i terrortámadás után az amerikaiak hajtóvadászatot indítottak Oszama bin Láden után, ám a rettegett terroristának mindig sikerült egérutat nyernie. Egy kis CIA-ügynökökből álló csoport azonban nem adta fel, hogy a nyomára bukkanjon. A tízéves embervadászatot végül siker koronázta, és ebben oroszlánrésze volt egy tulajdonképpen civil elemzőnek, Maya Harrisnek. (Jessica Chastain). Kathryn Bigelow őt tette meg filmje hősének, nem a kommandósokat, akik végül végeztek bin Ladennel vagy a rangidős ügynököket. Egy egyszerű nőt, akinek nem csupán a világ legveszélyesebb emberének nyomára kellett találni és érvényesülni a férfiak világában, de szembe kellett nézni munkája mocskos oldalával is, hiszen a szükséges információt gyakran kínzással csikarták ki a gyanúsítottakból.

Forrás: Fórum Hungary

Jamie Foxx mint Max, a taxisofőr - Collateral - A halál záloga (2004)

Max (Jamie Foxx) a taxisofőrök prózai életét éli idestova 12 éve. Arcok jönnek és mennek a visszapillantó tükörben, ám ezt az esti fuvart nem fogja elfelejteni soha. Vincent (Tom Cruise) bérgyilkos, akinek egy drogkartell megbízásából öt hullát kell „produkálnia”, és hideg számításból téríti el Max taxiját, és rajtaütéseit úgy rendezi meg, hogy a taxisofőr tűnjön a tettesnek, aki az éjszaka végére járulékos veszteség lesz. Csakhogy Maxben feléled a túlélő ösztön, hiszen tudja, mi várhat rá, és ebben a hideg, cinikus játékban mindent megtesz, hogy életben maradjon, és Vincent lépéshátrányba kerüljön, de nagyon veszélyes játszmát játszik. Michael Mann tökéletesen játszik ki minden lapot, amelyek segítségével az átlagember felveheti a harcot a hivatásos gyilkossal.

Forrás: UIP-Duna Film

Frances McDormand mint Marge Gunderson - Fargo (1996)

Hóborította kisváros fent az amerikai-kanadai határon, ahol mindenkinek skandináv neve van. Az adósságokban úszó helyi autókereskedő (William H. Macy) nem túl eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki apósától. Az emberrablók azonban az átlagnál is ütődöttebbek, s csak úgy mellékesen agyoncsapják túszukat – ám előtte még kinyírnak pár embert, akik rosszkor voltak rossz helyen. A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul - s az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek Frances McDormand) kell felgöngyölítenie, pedig bármelyik pillanatban megindulhat a szülés. A Coen testvérek kultuszfilmjében a kegyetlen, fekete humorral átszőtt sorszerűség ural mindent, egyedül az állapotos rendőrnő képviseli az emberséget, a reményt és úgy általában, az életet.

McDormand pedig zseniális, de nem azért hisszük el neki, hogy bárkit lepuffant, mert olyan kemény, hanem azért, hogy végre nyugta lehessen.

Forrás: Budapest Film

Harrison Ford mint Dr. Richard Kimble - A szökevény (1993)

A jóhírű érsebész, Dr. Richard Kimble (Harrison Ford) élete gyökeresen megváltozik, amikor feleségét holtan találja. Kimble hiába áll elő látszólag perdöntő bizonyítékkal, mint a gyilkosság első számú gyanúsítottját, perbe fogják és halálra ítélik. Richardnak azonban sikerül megszöknie. Halálos menekülés veszi kezdetét, ahol a mindenre elszánt orvos nemcsak a sarkában loholó rendőrökkel és az FBI-különleges ügynökével (Tommy Lee Jones) fut versenyt, de az igazsággal is. És ahogy közeledik a végkifejlet, úgy válik az igazság egyre nyilvánvalóbbá –legalábbis hősünk számára, akit a világ még mindig gyilkosnak tart. Ám a jó doktor minden csapdával kiverekedi magát, minden hajszát túlél, miközben még életeket is ment!

Forrás: RTL Klub

Linda Hamilton mint Sarah Connor - Terminátor - A halálosztó (1984)

Az emberiség jövője, a világ sorsa egy pincérnő kezében van! Sarah Connor (Linda Hamilton) ugyanis a főiskola mellett egy nightclubban szolgál fel, és bár még nem tudhatja, de ő lesz az anyja annak a még meg sem született John Connornak, aki majd harcba viszi az embereket a világuralomra törő gépek ellen. Ezt akadályozná meg – mármint John fogantatását – a jövőből küldött Terminátor (Arnold Schwarzenegger), az ő tervét pedig a szintén a jövőből érkező katona (Michael Biehn). Igaz. Sarah az első részben még nem az a pusztító amazon, mint ami később lesz belőle – amikor a fiát védi -, de az már itt is látszik, hogy kőkemény és feltalálja magát még egy olyan fém monstrummal szemben is, mint a T-800-as, akit végül ő lapít ki a hidraulikus présben.  Okés, a frizurája itt még nem az igazi, de kinek volt az 1984-ben?

Forrás: MGM Home Video