Quentin Tarantino nem engedte cenzúrázni a filmjét

A Volt egyszer egy… Hollywoodot ezért be is tiltották Kínában. Állítólag Bruce Lee lánya, Shannon Lee keze van a dologban...

A kultrendezőnek legújabb, hazánkban augusztusban bemutatott filmje lett volna az első, amit szélesebb körben is terjesztettek volna a kínai mozikban: október 25-én lett volna az országos premier, de a kínai hatóságok egy héttel a bemutató előtt betiltották a Volt egyszer egy… Hollywoodot.

Amerikai lapok pedig úgy tudják, Bruce Lee lánya, Shannon Lee érte el a helyi filmigazgatóságnál, hogy töröljék a QT-film premierjét, abban ugyanis apja kedvezőtlen színben tűnik fel. Korábban több cikkben is beszámoltunk róla, hogy a hongkongi származású néhai színész-harcművész lánya sérelmezte, hogy a Volt egyszer egy…-ben Bruce Lee „arrogáns se**fejnek tűnik” amiatt a jelenet miatt, amelyben egymásnak mennek a film egyik, Brad Pitt alakította főhősével.

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

A nyilatkozatháború után Shannon Lee állítólag lobbizott a kínai filmes hatóságoknál, hogy vágják ki a filmből a szóban forgó képsort (az amerikai filmek megcsonkítása és „helyi verzió gyártása” amúgy sem idegen Kínától). Mikor viszont erre Tarantino nem volt hajlandó, mondván „vagy így adja a filmjét, vagy sehogy”, a hatóságok inkább a „sehogy” verziót választották. A Volt egyszer egy… Hollywoodot gyártó Sony stúdió egyébként nem erősítette meg az értesülést, sőt: állítólag ők maguk sem kaptak magyarázatot a kínai hatóságoktól – ezzel együtt igen valószínűnek tűnik a dolog, és a The Hollywood Reporternek több bennfentes is így mesélte.

Az ügy egyébként túlmutat Quentin Tarantino és Shannon Lee privát viszályán, hiszen Hongkongban jelenleg is zajlanak a Kína elleni emberi jogi-demokratikus tüntetések, ezenkívül a távol-keleti ország és Hollywood között is folyamatos a feszültség az állandó cenzúra miatt. Legutóbb a South Park alkotói űztek gúnyt az antidemokratikus ország vezetőiből, amire válaszul Kínában eltávolították az összes streamelős oldalról és közösségi médiás platformról az animációs sorozat részeit.


(via Independent, The Guardian)

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu