Ralph lezúzza a netet - Vagy a net zúzza le Ralphot?

Nagy mamlasz hősünk, a hat év után visszatérő Rontó Ralph és nagyszájú kis barátnője gyakran vesznek el az internet kínálta rengeteg, de változó minőségű poénja között, pedig itt is csak a barátság számít!

Kicsit furcsa az időzítés, hiszen a 2012-es első rész, vagyis a Rontó Ralph több mint hat éve jött ki, ami egyrészt arra jó, hogy – a 12-es korhatárkarikából kiindulva – az azt megnézők közben nagykorúak lettek, másrészt arra, hogy abból a történetből leginkább csak a hangulatra emlékezzünk, meg arra, hogy szerettük. A Rontó Ralph egy kissé bumfordi, de nagyon szerethető film volna megfelelő adagnyi eredetiséggel, és, hogy megválaszoljuk a saját, fel nem tett kérdésünket, eddig csak azért nem készült el a folytatás, mert a Disneynél annyira beindult a biznisz, hogy minden tehetséges rendezőjük és animátoruk új projekteken dolgozott eddig – az első részt rendező Phil Johnstont és az azt író Rich Moore-t is folyamatosan dolgoztatták. A jó dolgokra azonban megéri várni, szól a mondás, és a Ralph lezúzza a netet tényleg jó – ha nem is annyira jó és eredeti, mint az első rész. Ami persze nem biztos, hogy fair összehasonlítás: az első részek ugyanis mindig a legjobbak.

Azt persze leszögezhetjük, hogy a Ralph lezúzza a netet szintet ugrik, hiszen hőseink, Ralph, a nagy melák épületromboló és legjobb barátja, a nagyszájú kislány, Vanellope von Cukk a játékterem zárt, otthonos világából kikerül a hatalmas és átláthatatlan világhálóba. Ami jó hír a kis Vanellope-nak, aki unta már a banánt, és rossz hír Ralphnak, aki tökéletesen elégedett nem túl változatos, de kényelmes és jól bejáratott életével. Pótalkatrészt kell ugyanis szerezniük Vanellope autóversenyzős játékéhoz, és a rejtélyes eBay-en árulnak ilyet, csakhogy hőseinknek halvány fogalma sincsen a net, a vásárlás, illetve a virtuális élet szabályairól. Kezdődnek is a bonyodalmak, amikhez az internet oly sok lehetőséget kínál – ami azt illeti, túl sokat. Annyira sokat, hogy a történet hellyel-közzel elveszik benne.

Mert az internet a maga ostoba vicces videóival, gonosz hozzászólásaival, érthetetlen trendjeivel, idióta kihívásaival, hirdetéseivel, játékaival, áruházaival, felesleges információival egy akkora halmaz, amibe nem biztos, hogy érdemes túl mélyre belemászni. A film nem is innen veszi a legjobb poénjait, hanem a két főhős barátságából és persze leginkább Ralph személyiségéből, és ha így vesszük, ez egy kicsit szomorkás történet arról, hogy két ember – rajzolt karakter, de akkor is, ugyan a legjobb barátok, bármit megtennének egymásért, de teljesen mást akarnak az élettől. Mert ez a lényeg és ez a vége, a maga nem is olyan kicsit melankolikus módján, de addig rengeteg vicces dolog történik velük. Mondjuk nem mindig egyformán vicces, és a fő poénnak szánt Disney hercegnős pizsiparti után kicsit le is ülnek a dolgok, de addigra már felhalmozódik annyi geg és poén, hogy visszamenőleg sem panaszkodhatunk.

Értékelés: 8/10