Robert Redford üdvözölte a #MeToo-kampányt

Szerinte meg fogja változtatni Hollywoodot. Brigitte Bardot viszont álszentnek tartja a mozgalmat.

Január 18-án Salt Lake City-ben elkezdődött az egyik legfontosabb független filmes fesztivál a Sundance, amelyet Robert Redford alapított 1981-ben, saját kultikus westernjére, a Butch Cassidy és a Sundance kölyökre utalva a névvel.  A 81 éves sztárt az esemény sajtótájékoztatóján természetesen a hónapok óta napirenden lévő, hollywoodi szexuális zaklatási ügyekről is megkérdezték – írja a The Wrap. Redford üdvözölte a #MeToo-kampányt, ami szerinte radikális változásokat fog hozni a férfiak uralta Hollywoodba:

Nagyon bátor dolognak tartom. Az, hogy a nők hangja felerősödött, meg fogja változtatni a dolgok eddigi rendjét. Ez nemcsak egy lehetőség arra, hogy a nők hallassák a hangjukat, hanem lehetőség arra is, hogy hallassák a hangjukat a filmiparban, és összehozhassák a saját projektjeiket. A férfiak feladata jelenleg az, hogy meghallják ezeket a hangokat, és elgondolkodjanak rajta. 

Redfordtól, valamint Keri Putnamtól, a Sundance Institute ügyvezető igazgatójától és John Coopertől, a fesztivál vezetőjétől azt is megkérdezték a sajtótájékoztatón, hogy tudtak-e Harvey Weinstein zaklatási ügyeiről. Keri Putnam közölte a Sundance hivatalos álláspontját a témában:

Émelyítő volt hallani Weinstein botrányos viselkedéséről, és arról is, hogy ezeknek az eseteknek egy része pont a Sundance fesztiválon történt. A Sundance, mint intézmény elhatárolódik ezektől, nálunk mindig is alapérték volt a tisztelet és a tolerancia. Mi a művészeket támogatjuk, a sokféleség és a kreativitás mellett állunk, ami szöges ellentétben áll Weinstein viselkedésével, és a továbbiakban is szilárdan kitartunk emellett.

Redford ehhez még annyit tett hozzá, hogy nem szabad leragadni a múltnál, Weinstein ebből az ügyből már úgysem tud jól kijönni.

Brigitte Bardot viszont egyáltalán nincs elragadtatva a #MeToo-kampánytól. A 83 éves francia díva (aki korábban muszlimellenes kirohanásával került a médiaérdeklődés középpontjába) nevetséges, hipokrita képmutatásnak nevezte a szexuális zaklatással ennyi év elteltével előálló nőket:

Sok olyan színésznő van, aki azért flörtölt a producerekkel, hogy megkapjon egy filmszerepet. Én magam sosem voltam szexuális zaklatás áldozata, ha valaki azt mondta, szép vagyok, vagy jó a fenekem, azt bóknak vettem. Ez a fajta bók igenis szép.