Roman Polanski botránya beárnyékolhatja az európai Oscart

December 7-én adják át az Európai Filmdíjakat, ahol az újabb nemi erőszakkal vádolt rendező új alkotását négy díjra is jelölték.

Szombaton adják át Berlinben az EFA, azaz az Európai Filmakadémia díjait, amit az európai Oscarként is szoktak emlegetni (itt nyerte el a legjobb európai színésznőnek járó trófeát két évvel ezelőtt Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmért). Roman Polanski új művét, a J'accuse-t (amit idén már a Velencei Filmfesztiválon is díjaztak) négy kategóriában is jelölték.

A XIX. századvégi Dreyfus-ügyet feldolgozó alkotásnak a legjobb európai film, rendező, forgatókönyv és férfi színész (Jean Dujardin) kategóriákban van esélye győzni – azonban már a jelölés híre felkorbácsolta az indulatokat: egy J'accuse Polanski nevű francia nőjogi szervezet nagy erőkkel tiltakozik az ellen, hogy a több nő által is nemi erőszakkal vádolt alkotót további díjakkal halmozzák el.

Forrás: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a több mint negyven évvel ezelőtti, Samantha Geimert érintő ügy után Polanskit a #metoo mozgalom fellángolásakor további három nő vádolta meg azzal, hogy évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatta őket. Majd idén novemberben egy Valentine Monnier nevű egykori színésznő állt elő azzal, hogy a direktor 1975-ben megerőszakolta (minderről itt írtunk korábban). A direktor tagadja a legújabb vádakat.

J'accuse. Forrás: labiennale.org

 

A J'accuse Polanski már az új Polanski-film franciaországi premierjekor is a J'accuse bojkottjára szólította fel a francia mozikat. Most azt akarják elérni, hogy az Európai Filmakadémia vonja vissza az alkotás nominációit.

„Nagyon fontos lenne, hogy ez az ember ne kapjon további figyelmet, pénzt és elismerést. Ez ugyanis sértés az áldozatokra nézve”

– mondta Joanna Soraya, a szervezet egyik alapítója.

„Ha kell, minden nap e-mailekkel bombázzuk az EFA-t, és minden lehetséges formában felvesszük velük a kapcsolatot, hogy magunkra vonjuk a figyelmüket. Polanski még mindig hatalmi pozícióban van. Nagyon sok a barátja az európai filmipar berkeiben, sok díjat és kitüntetést kap. Nagyon, nagyon messze járunk még a #metoo mozgalomtól” – tette hozzá Soraya. Az EFA egyelőre annyit reagált a dologra, hogy ki fogják vizsgálni a kérdést, ugyanakkor nem valószínű, hogy ez a holnapi gáláig megtörténne.


(via The Hollywood Reporter)