Roman Polanski nem fogja hagyni, hogy kibabráljanak vele

A gyerekmolesztáló rendező perrel fenyegette meg az őt a tagjai köréből kizáró amerikai Filmakadémiát.

„Azért írom ezt a levelet, hogy elkerüljük a felesleges pereskedést.

Mr. Polanskinak ugyanis minden joga megvan hozzá, hogy bíróságra menjen,

amiért az Ön szervezete nem tartotta be sem a saját szabályzatát, sem a kaliforniai törvényeket.

Roman Polanski. Forrás: port

 

Az egyetlen megfelelő megoldás így az lenne az Önök részéről, ha visszavonnák Mr. Polanski jogellenes kizárását, és a saját etikai kódexüknek megfelelően esélyt adnának neki arra, hogy reagáljon az őt ért vádakra egy fair meghallgatás keretében, ahol ismertethetné az álláspontját” – olvasható abban a levélben, amit a Franciaországban élő neves rendező ügyvédje, Harland Braun írt az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Az Oscar-díjak sorsáról is döntő Akadémia ugyanis május 3-án új etikai szabályzatára hivatkozva kizárta a tagjai közül nemcsak a nemi erőszak miatt frissen elítélt Bill Cosbyt, de Roman Polanskit is, akinek gyerekmolesztálási ügye immár negyvenéves múltra tekint vissza.

A sorozaterőszakoló Cosbyval szemben Polanski sosem tagadta, hogy 1977-ben leitatott és bedrogozott egy Samantha Geimer nevű 13 éves lányt, majd akarata ellenére szexuális kapcsolatot létesített vele – csak (a gyerekkorában, a II. világháborúban a krakkói gettóban átéltek miatt) börtönbe nem akart kerülni miatta, ezért egyrészt magánegyezséget kötött áldozatával, másrészt vádalkut az ügyészséggel.

Polanski fiatalon a róla szóló, Roman Polanski: Körözött és kívánatos című filmben. Forrás: port

 

Amikor azonban egy bosszúszomjas bíró a vádalkut felrúgva 1978-ban nemi erőszak miatt mégis börtönbüntetésre ítélte Polanskit, ő pánikba esett, és Franciaországba menekült, ahonnan azóta sem tért vissza az Egyesült Államokba, hiszen ott a mai napig érvényben van ellene a letartóztatási parancs.

Samantha Geimer 2008-ban. Forrás: Bryan Bedder/Getty Images

 

Mivel az ügynek megtörténte óta hatalmas a sajtóvisszhangja, természetesen minderről az Akadémia is tudott, így valóban kicsit visszás döntés épp most kizárniuk tagjaik közül a rendezőt – annál is inkább, hiszen ugyanezen tények annak idején, amikor 2003-ban A zongorista megrendezéséért Oscart ítéltek neki, még nem zavarták őket.

Roman Polanskit egyébként időről időre nem más szokta megvédeni a nyilvánosság előtt, mint áldozata,

az azóta nagymama Samantha Geimer, aki sokszor elmondta már, hogy valójában nem is az traumatizálta, amit az alkotó művelt vele, hanem az, amit a média és a hatóságok. Geimer szerint elképesztő, hogy a bíróság több évtized után sem hajlandó lezárni az ügyet, annak ellenére, hogy ő maga kéri őket erre.

Az egykori megerőszakolt tinédzser egyébként rég megbocsátott Polanskinak, és úgy érzi, a rendező már megbűnhődött a tettéért:

egyrészt azzal a hat héttel, amit még a történtek idején előzetes letartóztatásban töltött, másrészt azzal a boszorkányüldözéssel, amit azóta folytatnak ellene, harmadrészt azzal a több hónapig tartó börtönnel, majd házi őrizettel, amire 2010-es svájci letartóztatásakor került sor, 77 éves korában. Sőt, Geimer a direktort is áldozatként szokta emlegetni, ám ezzel együtt természetesen továbbra is fenntartja, hogy Polanski annak idején az akarata ellenére közösült vele, és nemrég jól el is küldte a francba az ezt vitató Tarantinót.

John Bailey, az Akadémia elnöke. Forrás: Kevin Winter / Getty Images

 

Az Akadémia szabályzatában pedig valóban szerepel, hogy egy megvádolt tagnak tíz napja van fellebbeznie a kizárásáról határozatot hozó bizottság döntése ellen. Mivel Polanskinak erre tényleg nem volt lehetősége, ügyvédje joggal érzi úgy, hogy az alkotónak nem adták meg az esélyt a védekezésre.

„Nekem nem tűnik helyesnek egyszerűen csak kizárni valakit, miután nem az összes tény birtokában hozták meg a döntést”

– tette hozzá a jogász. Az ügy további pikantériája egyébként, hogy az Akadémia elnökét (akinek az ügyvéd a levelét címezte) nemrégiben szintén megvádolták szexuális zaklatással – csak neki volt lehetősége védekezni.


(via Variety, Daily Mail, Deadline)