Russell Crowe utálta a Gladiátor forgatókönyvét, majdnem nem vállalta a filmet

És még egyéb érdekességek a látványos történelmi film forgatásáról bemutatásának huszadik évfordulója kapcsán.

„Elolvastam a scriptet, és az volt az érzésem, hogy ez aztán minden, csak nem egy film.

De aztán Parkes (Walter F. Parkes executive producer – a szerk.) azzal jött, hogy ez Krisztus előtt 184-ben játszódik, te egy római hadvezér vagy, és különben is Ridley Scott fog rendezni. És ezzel rá is beszélt, hogy beszéljek a dologról Ridley-vel” – mesélte a film főszerepét végül szerencsére elvállaló Russell Crowe.

A színész a Maximus megformálása kedvéért szükséges fizikai átalakulásáról is beszámolt. „Épp akkor fejeztük be A bennfentes forgatását. Hatalmas voltam (az 1999-es thriller miatt Crowe 18 kilót szedett fel – a szerk.). Hajam pedig nem volt, mert abban a filmben parókát kellett hordanom, és emiatt kopaszra borotváltam a fejem, hogy kényelmesebb legyen a vendéghaj viselése, és gyorsabb legyen a rögzítése. Szóval egy cseppet sem hasonlítottam egy római hadvezérre” – mondta a sztár.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A Gladiátor forgatásáról a május 5-i évforduló kapcsán persze a rendező, Ridley Scott is mesélt. Ő azt idézte fel, amiről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk, hogy a Proximót alakító Oliver Reed három héttel a forgatás befejezése előtt halt meg – Scott most elárulta ennek részleteit is. „Egy vasárnap reggel holtan kötött ki egy kocsma padlóján. Minden bizonnyal bedobott egy pár pohárkával, majd közölte, hogy nem érzi jól magát, lefeküdt a földre, és meghalt” – számolt be róla a rendező.

Mivel Reedről tudni lehetett, hogy sajnos alkoholista, az alkotó megígértette vele, hogy a forgatás ideje alatt nem fog inni. A színész ezt végül azzal a megkötéssel tudta megvalósítani, hogy csak hétvégente italozott. Kollégája, a filmben szintén szereplő David Hemmings (ő volt Cassius) volt az, aki vigyázott Reedre, mert régi cimborák voltak. „Igazán sajnálom, öregfiú!” – mondta a Nagyítás sztárja a tragédia után Scottnak.

A szomorú históriát David Franzoni, a Gladiátor forgatókönyvírója azzal egészítette ki, hogy elmesélte: Reed a vallettai kocsmában (a forgatás egyik helyszíne ugyanis Máltán volt) összefutott egy épp akkor érkező hajó matrózaival.

„Kihívta az egész társaságot valamiféle ivóversenyre. Ivott valamennyit, aztán holtan esett össze. Egyébként még mindig nálam van a bárcédulája”

– mesélte a forgatókönyvíró. Ha még többet akarsz megtudni a Gladiátor forgatásáról, ebben a fent is idézett cikkünkben már összeszedtünk tíz érdekességet róla.


(via NME, Independent)