Sandra szembekötőset játszik, de nem viccből!

Az Oscar-díjas rendezőnő, Susanne Bier és az Oscar-díjas színésznő, Sandra Bullock különös hangulatú sci-fit forgattak, amiben egy különös erő már megint elpusztítja a Föld lakosságának zömét.

Ha látod, meghalsz. Nem ő öl meg, hanem te saját magadat, olyan elviselhetetlen az egész. Mert az a valami a legszörnyűbb félelmeidet testesíti meg. És már kiirtotta a Föld lakosságának zömét, vagyis inkább ők maguk intézték el magukat. Sandra Bullock pedig pont most szült gyerekeket erre a világra, de a jelek szerint megtanulta a szabályokat, és képes túlélni, szembekötve. Ő és két gyermeke, illetve minden más túlélő csak bekötött szemmel képes létezni az Oscar-díjas dán rendezőnő, Susanne Bier (Egy jobb világ, Második esély) posztapokaliptikus sci-fi thrillerében, a Bird Boxban, amelynek a Netflix most dobta ki az első előzetesét.

A film forgatókönyvét a kifejezetten sci-fikre szakosodott Eric Heisserer írta Josh Malerman nálunk is megjelent, Madarak a dobozban című regényéből. És persze a történet nagyon sok szempontból hasonlít az idei év egyik legjobb horrorjára a Hang nélkülre – itt is egyik érzékétől megfosztva kell egy anyának megvédeni gyermekeit titokzatos erőktől -, de a filmnek már ebből a pár percből ítélve is van olyan hangulata, sodrása, hogy megálljon a saját lábán. Ráadásul itt látjuk az előzményeket is, a pánik kitörését, az áldozatok gyarapodását, és látunk egy kis csapatot - köztük Trevante Rhodes, Jacki Weaver, Rosa Salazar, Danielle Macdonald, Tom Hollander, Colson Baker és John Malkovich – akik együtt vágnak neki az útnak az állítólagos biztonságot nyújtó menedék felé. Merthogy minden ilyen filmben van valami rebesgetett menedék, ami vagy igaz, vagy nem.

Oda viszont jó eséllyel már csak Bullock és gyermekei érnek el, nekik is előbb egy félelmetes erdőn kell átjutniuk, majd egy vad folyón kell leevezniük, mindezt bekötött szemmel. És ebben a látottak alapján is rengeteg kreatív lehetőség van, például a kicsiknél biciklicsengő van, azzal jelzik, merre járnak, ha valamiért eltávolodnak anyjuktól. A rossz hír az, hogy a film jórészt a Netflixen megy majd, de Amerikában a mozikban is forgalomba kerül korlátozott kópiaszámban, gondolom főleg azért, hogy ezáltal bizonyos díjakra is esélyes lehessen.