Scorsese besegít Mundruczó Kornélnak

A maffiaeposzok mestere a Pieces of a Woman után a hazai mozikban november 25-től látható Evolúció című filmet is támogatja.

Martin Scorsese, az Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozott az Evolúcióhoz, ami egy magyar család három nemzedékének sorsát, Éva, Léna és Jónás életét követi nyomon a második világháborútól a mai Berlinig. Ez Scorsese második együttműködése Mundruczó Kornél rendezővel és Wéber Kata forgatókönyvíróval a Pieces of a Woman után (amelyért Vanessa Kirby korábban Oscar-jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában).

Az Evolúció világpremierje júliusban volt a Cannes-i Filmfesztivál Cannes Première szekciójában, ahol a kritikusok nagy elismeréssel fogadták. A film egyik főszereplője Monori Lili (akinek az alakítását Anthony Hopkinséhoz hasonlították), a másik Láng Annamária, de látható a filmben Goya Rego, Padmé Hamdemir és Jule Böwe is. Az Evolúciót november 22-én a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitó estjén lehet megtekinteni, majd november 25-től vetítik a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában, akik ezzel a bejelentéssel együtt hozták nyilvánosságra a film magyar nyelvű plakátját is, melyen Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész alkotása látható. Íme:

Forrás: zerocomagency.com

 

Martin Scorsese így nyilatkozott a filmről:

Mundruczó Kornél és Wéber Kata minden új filmje pozitív értelemben vett sokként hat mind a nézőre, mind pedig a filmkészítőre - soha nem adják fel a feltérképezetlen területek feltárását. Az Evolúcióval az idő mozgásának dramatizálására találnak módot, azt megmutatva, ahogy emlékezünk és ahogy felejtünk. Az Evolúció a nyugtalanító valósággal néz szemtől szembe, méghozzá új és izgalmas, sőt felszabadító módon. Valódi filmes történetmesélők munkája.

Mundruczó Kornél pedig így kommentálta a világhírű rendezővel való újabb közös munkát:

Megtiszteltetés számunkra, hogy Martin Scorsese csatlakozott az Evolúcióhoz; nagyon sokat jelent nekünk a Pieces of a Woman kapcsán létrejött együttműködés folytatása. Ez a film lehetőséget adott arra, hogy Katával feltárjuk az identitás folyamatosan változó fogalmát, mind a magunk, mind az előttünk és utánunk élő generációk számára. Az a tény, hogy ez a rendkívül személyes történetekből álló triptichon megszólította Martin Scorsesét, nagyon sokat jelent számunkra, és reméljük, hogy a filmet megnézve a közönség is a maga módján tud majd reflektálni az identitás fogalmára.

A német-magyar koprodukcióban készült Evolúció Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje. Az alkotás koncepciója a Proton Színház azonos című előadásából származik, melyet két évvel ezelőtt Németország legfontosabb összművészeti fesztiválján, a Ruhrtriennálén lehetett látni. A filmet 2021 tavaszán, 13 nap alatt forgatták le. A producerek Viola Fügen, Michael Weber és Petrányi Viktória voltak.