Scorsese úgy forgatott dokumentumfilmet Bob Dylanről, hogy húsz éve nem beszéltek egymással

A Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story talán ezért lett olyan formabontó. Például Sharon Stone is megjelenik benne, pedig a valóságban nem ismerik egymást az énekessel.

A Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese című dokumentumfilmet még a nyáron mutatták be az amerikai mozik (és a Netflix), de a Brit Filmintézet most készített róla interjút a rendezővel. A doku bemutatásakor a nézők eléggé elcsodálkoztak rajta, hogy abban a tények és a fantázia keverednek egymással, azaz Dylan 1975-ös, Rolling Thunder Revue nevű turnéjának felvételeibe színészekkel felvett jeleneteket is beleraktak az alkotók.

Az egyik színész nem más, mint Sharon Stone, aki az énekes egykori egyetemista korú barátnőjét alakítja, és még közös (természetesen photoshopolt) fotókat is mutatnak róla Dylannel. Ehhez hasonlóan egy-egy színész formálja meg a dokumentumfilmbeli dokumentumfilmest, egy michigani képviselőt és a koncert PR-osát is. Scorsese viszont elárulta, hogy nem mindig ez volt a terv, csak amikor visszanézték a felvételeket vágójával, David Tedeschivel, úgy találta, hogy túl konvencionális lett a végeredmény.

„Ez csak egy film egy rakás emberről, akik turnéra indultak, és előadnak pár dalt. Elölről kell kezdenünk az egészet” – mondta akkor a rendező, aki most ezt is elárulta, hogy ezek a figurák azért kellettek az alkotásba, mert mindegyikük szimbolizál valamit. Még ennél is különösebb dolog azonban, hogy a Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese úgy készült el, hogy a direktor húsz éve nem is találkozott Dylannel.

Scorsese a dokumentumfilm premierjén. Forrás: Astrid Stawiarz / Getty Images for Netflix

 

„Amikor legutóbb találkoztam vele, az vagy húsz éve volt,

egy nagy vacsorán, amit az Armani adott. Csak egy párszor futottam össze vele, Robbie Robertson társaságában. Ennyi az egész” – mondta Scorsese, aki nem először készít dokumentumfilmet Bob Dylanről úgy, hogy nincsenek egymással közvetlen kapcsolatban, hiszen az American Masters című dokusorozat részeként bemutatott 2005-ös No Direction Home is az énekesről szól.


(via Rolling Stone)