Soha el nem készült Alien-filmek

Az Alien-sorozatban kulcsfontosságú az LV-426 kódjelzésű bolygó, hiszen ott találja meg a Nostromo legénysége az idegen tojásokkal teli hajóroncsot. Ezért is van ma, azaz 4.26-án a Nemzetközi Alien Nap. Ennek örömére összeszedtük azokat az Alien-folytatásokat, amelyek soha nem készültek el. Némelyikért nagyon kár.

A Neill Blomkamp-féle Alien 5 (vagy mennyi)

Korábban mi is írtunk a District 9 rendezőjének filmtervéről, és az azt követő hercehurcákról is. Blomkamp annak idején csak sunyin kiposztolt néhány fura concept artot a Twitterre, majd kiderült, hogy tulajdonképpen egy új Alien-film van készülőben. Sőt, még Sigourney Weaver is támogatta az új epizódot, ami egy huszárvágással kitörölte volna a kánonból a Bolygó neve: Halál utáni epizódokat, így Ripley mellett a felnőtt Newt és a savmarta arcú Hicks is aprította volna a savas vérű, puruttya jószágokat. A Végső megoldás: Halál megbocsájthatatlan hibája volt, hogy megölte ezeket a remek szereplőket, így a fél világ lélegzetvisszafojtva várta, mikor lesz már végre kész a film. Végül Ridley Scott lépett közbe, aki a Prometheus miatt eltakarította az útból az egészet.

Valóban izgalmasnak tűnt Blomkamp koncepciója, az aliensisakos Ripley különösen bizarr, ám az, hogy el akart törölni két filmet a négyből, óriási nagy baromság. A végén átment volna az Alien is Hegylakóba, aztán lám, abból is mi lett.

Forrás: Neill Blomkamp / Twitter

 

Az Alien 3 korai változatai

Valószínűleg mindenki hallott már róla, milyen hányattatások kísérték a Végső megoldás: Halál előkészületét és a forgatási munkákat. Több forgatókönyv is a kukában landolt, már felvett jeleneteket hagytak a fenébe, menet közben rendezőt cseréltek, ám közben még mindig veszettül írták a történetet. A végére már nagyjából senki sem tudta, mi a franc folyik egyáltalán. David Finchernek ez volt az első filmes rendezői munkája, és meglehetős traumát okozott neki, amit tökéletesen meg lehet érteni. Gyakorlatilag be sem fejezhette a filmet, a producerek közölték vele, hogy jól van, be lehet fejezni, haza lehet menni. Nem is vett részt a vágásban, helyette mások próbáltak összehegeszteni a nyersanyagból valami értelmeset, ami többé-kevésbé azért sikerült.

No de milyen változatokat hajítottak ki? William Gibson, a cyberpunk atyja jórészt Hicksre és a kamasz Newtra koncentrált, mi több, az ő történetében Ripley sokáig kómában fekszik. Egy, a Szovjetunió államberendezkedését utánzó, kommunista űrállomáson kerülnek szembe az alienekkel. Még a Sulacón egy arctámadó fészkel Bishop torzójába, és az androidok fehér trutyija miatt megváltozik a génszerkezete,  majd az űrállomáson poroszkálva  valahogy megfertőzi az embereket, akiknek lehámlik a bőrük és a húsuk és - alienekké változnak. (A forgatókönyv itt olvasható.)

Eric Red kinyírta az összes szereplőt, és teljesen újakat mutatott be. Az ő változatában egy kibernetikus karú férfi, Sam Smith harcol a dögökkel egy olyan űrállomáson, ami leginkább egy amerikai kisvárosra emlékeztet, csak egy nagy kupola tornyosul fölé. Ez a változat visszatért volna az első rész horror gyökereihez, így tele lett volna trancsírozással. (A forgatókönyv itt olvasható.)

A börtöntelepet David Twohy találta ki, de őt sem érdekelte annyira Ripley, helyette inkább a kolónia lakóival foglalkozott. Mehetett ő is Isten hírével, ám az ötleteit felhasználta a Pitch blackben. (A forgatókönyv itt olvasható.)

A legizgalmasabb korai Alien 3 változat Vincent Wardé volt, ami olyannyira eredeti, hogy fájdalmas belegondolni, milyen lett volna a film, ha az ő víziója valósul meg. A navigátor rendezője  egy

fából készült, gömb alakú űrkolostort álmodott meg, szélmalmokkal,

amiben a szerzetesek középkori módon élnek. A nyilvánosságra került concept artok hátborzongatóan csodálatosak. Bár elkészült volna! (A forgatókönyv itt olvasható el.)

 

A képek forrása: vincentwardfilms.com

A Prometheus első változata

Amekkora hype volt a Prometheus körül, akkora csalódás lett. Ennyi értelmetlen bullshitet már rég láthattunk a vásznon, és hiába fejtegették után a világ minden táján, mert annak a filmnek tényleg nem volt sok értelme. Mielőtt Damon Lindelof szétbarmolta volna, az Alien: Engineers szépen elmesélte volna a Tervezők történetét. David sokkal gonoszabb lett volna (bár gyanítható, hogy az Alien: Covenatban odateszi magát), Shaw kevésbé vallásos, és kiderült volna, hogy a Tervezők biológiai fegyvernek teremtették a xenomorfokat. Sőt, még arra is lett volna utalás, hogy Jézus is egy Tervező volt, és az alienek megalkotása az idegenek bosszúja volt arra, hogy az emberek megfeszítették! (Itt elolvashatod.)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu