Soha el nem készült Alien-filmek

Az Alien-sorozatban kulcsfontosságú az LV-426 kódjelzésű bolygó, hiszen ott találja meg a Nostromo legénysége az idegen tojásokkal teli hajóroncsot. Ezért is van ma, azaz 4.26-án a Nemzetközi Alien Nap. Ennek örömére összeszedtük azokat az Alien-folytatásokat, amelyek soha nem készültek el. Némelyikért nagyon kár.

A Neill Blomkamp-féle Alien 5 (vagy mennyi)

Korábban mi is írtunk a District 9 rendezőjének filmtervéről, és az azt követő hercehurcákról is. Blomkamp annak idején csak sunyin kiposztolt néhány fura concept artot a Twitterre, majd kiderült, hogy tulajdonképpen egy új Alien-film van készülőben. Sőt, még Sigourney Weaver is támogatta az új epizódot, ami egy huszárvágással kitörölte volna a kánonból a Bolygó neve: Halál utáni epizódokat, így Ripley mellett a felnőtt Newt és a savmarta arcú Hicks is aprította volna a savas vérű, puruttya jószágokat. A Végső megoldás: Halál megbocsájthatatlan hibája volt, hogy megölte ezeket a remek szereplőket, így a fél világ lélegzetvisszafojtva várta, mikor lesz már végre kész a film. Végül Ridley Scott lépett közbe, aki a Prometheus miatt eltakarította az útból az egészet.

Valóban izgalmasnak tűnt Blomkamp koncepciója, az aliensisakos Ripley különösen bizarr, ám az, hogy el akart törölni két filmet a négyből, óriási nagy baromság. A végén átment volna az Alien is Hegylakóba, aztán lám, abból is mi lett.

Forrás: Neill Blomkamp / Twitter

 

Az Alien 3 korai változatai

Valószínűleg mindenki hallott már róla, milyen hányattatások kísérték a Végső megoldás: Halál előkészületét és a forgatási munkákat. Több forgatókönyv is a kukában landolt, már felvett jeleneteket hagytak a fenébe, menet közben rendezőt cseréltek, ám közben még mindig veszettül írták a történetet. A végére már nagyjából senki sem tudta, mi a franc folyik egyáltalán. David Finchernek ez volt az első filmes rendezői munkája, és meglehetős traumát okozott neki, amit tökéletesen meg lehet érteni. Gyakorlatilag be sem fejezhette a filmet, a producerek közölték vele, hogy jól van, be lehet fejezni, haza lehet menni. Nem is vett részt a vágásban, helyette mások próbáltak összehegeszteni a nyersanyagból valami értelmeset, ami többé-kevésbé azért sikerült.

No de milyen változatokat hajítottak ki? William Gibson, a cyberpunk atyja jórészt Hicksre és a kamasz Newtra koncentrált, mi több, az ő történetében Ripley sokáig kómában fekszik. Egy, a Szovjetunió államberendezkedését utánzó, kommunista űrállomáson kerülnek szembe az alienekkel. Még a Sulacón egy arctámadó fészkel Bishop torzójába, és az androidok fehér trutyija miatt megváltozik a génszerkezete,  majd az űrállomáson poroszkálva  valahogy megfertőzi az embereket, akiknek lehámlik a bőrük és a húsuk és - alienekké változnak. (A forgatókönyv itt olvasható.)

Eric Red kinyírta az összes szereplőt, és teljesen újakat mutatott be. Az ő változatában egy kibernetikus karú férfi, Sam Smith harcol a dögökkel egy olyan űrállomáson, ami leginkább egy amerikai kisvárosra emlékeztet, csak egy nagy kupola tornyosul fölé. Ez a változat visszatért volna az első rész horror gyökereihez, így tele lett volna trancsírozással. (A forgatókönyv itt olvasható.)

A börtöntelepet David Twohy találta ki, de őt sem érdekelte annyira Ripley, helyette inkább a kolónia lakóival foglalkozott. Mehetett ő is Isten hírével, ám az ötleteit felhasználta a Pitch blackben. (A forgatókönyv itt olvasható.)

A legizgalmasabb korai Alien 3 változat Vincent Wardé volt, ami olyannyira eredeti, hogy fájdalmas belegondolni, milyen lett volna a film, ha az ő víziója valósul meg. A navigátor rendezője  egy

fából készült, gömb alakú űrkolostort álmodott meg, szélmalmokkal,

amiben a szerzetesek középkori módon élnek. A nyilvánosságra került concept artok hátborzongatóan csodálatosak. Bár elkészült volna! (A forgatókönyv itt olvasható el.)

 

A képek forrása: vincentwardfilms.com

A Prometheus első változata

Amekkora hype volt a Prometheus körül, akkora csalódás lett. Ennyi értelmetlen bullshitet már rég láthattunk a vásznon, és hiába fejtegették után a világ minden táján, mert annak a filmnek tényleg nem volt sok értelme. Mielőtt Damon Lindelof szétbarmolta volna, az Alien: Engineers szépen elmesélte volna a Tervezők történetét. David sokkal gonoszabb lett volna (bár gyanítható, hogy az Alien: Covenatban odateszi magát), Shaw kevésbé vallásos, és kiderült volna, hogy a Tervezők biológiai fegyvernek teremtették a xenomorfokat. Sőt, még arra is lett volna utalás, hogy Jézus is egy Tervező volt, és az alienek megalkotása az idegenek bosszúja volt arra, hogy az emberek megfeszítették! (Itt elolvashatod.)