Soha ki nem találnád, ki van a maszk alatt

A maszkmesterek csodákra képesek, és olykor képtelenség felismerni a színészt a latex alatt.

Glenn Close - Hook

Nem szégyen, ha nem emlékszel Glenn Close-ra a Hookban, hiszen csak egy rövidke jelenetben szerepel, és még a saját anyja sem ismerne rá. A színésznő ugyanis egy vörös képű, szakállas kalózt játszik - ő az a szerencsétlen, akit néhány skorpióval együtt bezárnak egy ládába.

 

Tom Cruise - Trópusi vihar

A  bevallottan Harvey Weinsteinről mintázott tahó és aljas filmproducer a Trópusi vihar egyik legzseniálisabb figurája - egy ideig szó volt arról, hogy Les Grossman önálló filmet kap, de végül sajnos nem lett belőle semmi. Óriási pacsi jár az egyébként rettenetesen hiú Tom Cruise-nak, hogy felöltötte magára a sok szőrt és hájat, és még ezt a táncot is ellejtette nekünk:

És ha már Trópusi vihar, Robert Downey Jr.-t sem hagyhatjuk ki, bár róla már eleve tudtuk, hogy ő Kirk Lazarus, aki a leghitelesebb alakítás miatt "pigment átültetésen" esett át. És soha nem nyomja fullba a kretént. Vagy mégis.

 

Tim Curry - Legenda

Ridley Scott 1985-ös mesefilmje okkal nem vált klasszikussá, bár megítélése olyan vegyes, hogy akár kultfilmnek is tekinthetjük. A látványvilága azonban kétségkívül emlékezetes, különösen a Sötétség Fejedelmének maszkja: a tipikus patás ördög megjelenése rendkívül hatásos és kifejezetten félelmetes, és kapásból senki meg nem mondaná, hogy Tim Curry van az óriási szarvak alatt.

 

John Hurt - Az elefántember

David Lynch második filmje igaz történet alapján készült: a borzalmasan eldeformálódott testű John Merrick valóban létezett, és a viktoriánus korban afféle cirkuszi szörnyszülöttként mutogatták, míg Frederick Treeves, a londoni kórház orvosa a gondjaiba nem vette. Az elefántembert Lynch először saját maga akarta megtervezni, ám végül Merrick testének eredeti gipszlenyomatait használták a maszk megalkotásához. John Hurt érzékeny alakítását Oscar-díjra jelölték (a film összesen 8 jelölést kapott, de egyetlen Oscart sem nyert).

 

Gary Oldman - Hannibal

A bárányok hallgatnak folytatása elég megosztóra sikeredett, abban azonban mindenki egyetért, hogy jóval sötétebb lett, mint az egyébként sem könnyed első rész. Ridley Scott filmje ugyan finomított Thomas Harris regényén, de még így is telis-tele van öncélúnak tekinthető erőszakkal, illetve már-már szürreálisan beteg jelenetekkel. Az egyik főszereplő, az emberhez már alig hasonló Mason Verger -  miután Hannibal bedrogozta -, lenyúzta a saját arcát, mert "akkor jó ötletnek tűnt", és ezért bosszúból vaddisznókkal akarja felzabáltatni kedvenc kannibálunkat. A film bemutatója idején nem verték különösebben nagydobra, hogy a borzalmas maszk alatt Gary Oldman rejtőzik.

 

Ben Stiller - Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka

Ez akár beugratós is lehetne, de nem az, illetve épp azért beugratós. Az Éjszaka a múzeumban harmadik részében a kretén ősember erősen Tom Cruise-ra hajaz, és a Trópusi vihar után adná magát, hogy ismét szívesen ökörködött együtt Stillerrel. De nem, és itt jön a csavar: mert Ben Stillert maszkírozták Tom Cruise-képű ősemberré!