Sok műhó semmiért - Izgalmas kulisszatitkok a Fargo forgatásáról

A Coen testvérek krimikomédiája ma már klasszikusnak számít. Összeszedtünk jó pár érdekességet a film forgatásával kapcsolatban. 

 • A történet fő helyszíne a  Brainerd nevű kisváros, de Coenék úgy gondolták, a Fargo jobb cím lenne. Fargo településén valójában egyetlen jelenetet sem forgattak. Kristin Rudrüd viszont, aki az emberrablás áldozatát alakítja, Fargóban született.
 • A főcímben szereplő felirat szerint megtörtént eseményeken alapul a film. A sztoriból valójában semmi nem igaz, a Coen testvérek ezzel a trükkel akarták elérni, hogy a nézők érzelmileg jobban kapcsolódjanak a történethez. A stáb tagjainak is csak a forgatás harmadik hetében árulták el, hogy teljesen fikciós a film.

 • Felkészülés gyanánt Frances McDormand együtt dolgozott egy állapotos rendőrrel.
 • A színésznő madártollal töltött “terhes párnát” hordott a ruhája alatt. Állítása szerint nem is kellett gyakorolnia, hogy úgy mozogjon, mint egy állapotos nő, mert máshogy nem is tudott volna, hála annak, hogy egyensúlyban kellett tartania az extra súlyt.
 • Noha papíron McDormand karaktere a főszereplő, csak a film 33. percében tűnik fel - hasonlóan a figura egyik előképéhez, Columbo hadnagyhoz.
 • A filmet 1995 telén forgatták, éppen akkor, amikor az elmúlt 100 év második legmelegebb tele volt a régióban, a vásznon így többnyire csak műhavat láthatunk. Kénytelenek voltak külső forgatási helyszíneket keresni Minnesotában, Észak-Dakotában és Kanadában.

 • William H. Macy szó szerint bekönyörögte magát a filmbe. Két meghallgatáson is részt vett, és meg volt róla győződve, hogy ő lenne a tökéletes választás a szerepre, ezért amikor nem kapott visszajelzést, New Yorkba repült, ahol Coenék már megkezdték a produkció előkészítését. Macy ezekkel a szavakkal próbálta a testvéreket meggyőzni:
“Nagyon aggódom, hogy elcseszitek ezt a filmet azzal, hogy másnak adjátok a szerepet. Ez az én szerepem, és ha nem kapom meg, agyonlövöm a kutyátok.” Állítólag csak viccelt.
 • Lundegaard szerepét eredetileg Bill Pullmannak szánták, a színésznek azonban vis maiorra hivatkozva vissza kellett lépnie.
 • Macy karaktere sokszor összefüggéstelenül dadog, de a színész állítja, alig improvizált, majdnem  minden mondata benne volt a forgatókönyvben. Az viszont az ő ötlete volt, hogy az általa játszott Jerry gyakorolja be, hogy mit fog mondani Wade-nek (Harve Presnell) a telefonban.

 • Egyetlen jelenetet vettek csak fel napsütésben. Roger Deakins operatőr nem rajongott az ötletért, úgy érezte, a napos idő nem passzol a film hangulatához. 
 • A jelenet, amelyben Jerry két kuncsafttal tárgyal, Ethan Coen személyes élményén alapul. Az íróval szó szerint így tárgyalt egy autókereskedő.
 • A hókotró, amely elhalad a motel mellett a film végén, nem szerepelt a forgatókönyvben. Jelzőtáblák figyelmeztették az áthaladókat arra, hogy forgatás zajlik a környéken, de a jármű sofőrje nem látta a táblát, vagy nem is érdekelte.
 • A Macy által alakított Jerry Lundegaard Bob Lundegaard filmkritikus után kapta a nevét. Amikor a férfi a Coen testvérek társaságában megnézte a filmet, azzal ugratta őket, hogy másnap ügyvédhez fordul.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu