„Sose fogadj James Cameron ellen!” – befutottak az első vélemények az Avatar 2-ről

Még mindig a látvány a legerősebb ütőkártyája a filmnek.

James Cameron várva várt – egész pontosan 13 éve készülünk rá – második Avatarjáról először maga Gullermo del Toro nyilatkozott, most pedig, miután kedden, Londonban a sajtó is megtekintette, befutottak az első kritikusi vélemények a Twitterre.

A legtöbben rajonganak A víz útjáért, miként az IndieWire vezető filmkritikusa, David Ehrlich írja: “Fényévekkel jobb, mint az első rész, és az elmúlt évek egyik legjobb moziélménye. Nem épp az Avatar 2 volt az a film, amiért küzdöttem, de most már alig várom a harmadik részt”.

Perri Nemiroff (Collider) bízott benne, hogy Cameron felül fogja múlni az első részt, és nem kellett csalódnia: “Észbontóak a látványelemek, egyik lenyűgöző képkocka jön a másik után. És

Cameron képes volt a technikai bravúrokat a világ- és karakterépítés szolgálatába állítani”.

Mike Ryant az Uproxx-tól viszont kissé zavarta a harsány vizualitás: “Sose fogadj James Cameron ellen! Még sosem láttam ilyet vizuális és technikai szempontból. Elsöprő, de talán túlságosan is elsöprő: néha azon kaptam magam, hogy egy pandorai halat bámulok ahelyett, hogy a cselekményt követném. A hétvégén újranéztem az első részt, és azt kell mondjam, a folytatás sokkal jobb lett, és jobban elmélyül a karakterekben”.

A Digital Spy munkatársa, Ian Sandwell azonban másként gondolkodik a film cselekményéről: “Nem meglepő módon az Avatar - A víz útja egy vizuális remekmű, ami gazdagon alkalmazza a 3D technikát. A vékonyka történet és túl sok karakter tényleg érződik rajta, de Cameron működésbe tudja hozni, és egy érzelmekkel és akciókkal teli film lett a végeredmény”.

Scott Mantz producert viszont nem nyűgözte le történet: “Lélegzetelállítóan gyönyörű, az egyik legszebb film, amit 3D-ben láttam, de a történet gyengébb, mint amit az első részben láthattunk, és a 3 óra 10 perces játékidő elnyújtottnak érződik, bár végig nagyszerű, az utolsó egy óra pedig egyenesen csodálatos”.

David Sims (Atlantic) viszont bevédi a film hosszát: “Ez egy Avatar-film: lassan indul, hosszan építkezik, de tele van menő lényekkel, és tovább építi a maga világát. Az utolsó egy órában pedig egy zseniális érzelmi csúcspontba torkollik az egész”.

Cameron közben már leforgatta az Avatar harmadik részét, és a negyediken is dolgozik.

Az Avatar - A víz útja december 15-től látható a magyar mozikban.

(via The Hollywood Reporter, The Independent)