Sosem találnád ki, kiről mintázták ezt a Disney-figurát

A szóban forgó karakter az első olyan Disney-herceg, akinek volt saját neve, és nem más inspirálta, mint a múlt pénteken 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje.

Az első két herceg Disney-filmben a Hófehérke, majd a Hamupipőke hercege volt, akiknek – hiszen a Disney-mesékben mindig is fontosabb szerep jutott a hercegnőknek – még csak nem is volt saját nevük, egyszerűen csak Hercegként hivatkoztak rájuk.

Rajongói körökben szokás Florianként emlegetni az előbbi alkotás férfi főhősét, de ez a név valójában sosem hangzik el a filmben. A Hamupipőke hercege pedig a szinte szállóigévé vált Szőke herceg (hűségesebb, de nem igazán elterjedt fordításban: Bűbáj herceg).

Fülöp és Erzsébet 1947-ben a nászútján, ugyanők 60 évvel később és a Csipkerózsika egy részlete. Forrás: Topical Press Agency / Getty Images, Tim Graham / Getty Images és InterCom

 

Az első, néven nevezett Disney-herceg az 1959-es Csipkerózsika Fülöpje, akinek nemcsak a nevét, de a külsejét is a fiatal Fülöptől, Edinburgh hercegétől vették. A Fülöp (eredetileg Philip) azért is volt jó ötlet, mert az amerikai közönség számára is ismerősen csengett. A Csipkerózsika-beli Fülöp volt egyébként az első igazán „aktív” Disney-herceg, aki nemcsak az utolsó pillanatban vagy a háttérben tűnt fel, de értékelhető szöveges szerepe is volt.

Amikor a Csipkerózsikát bemutatták az amerikai mozik, az igazi Fülöp már tizenkét éve II. Erzsébet férje volt, aki azonban még csak hét éve ült Anglia trónján. Négy gyermekük született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. A brit uralkodói házastársak közül Fülöp herceg állt a leghosszabb ideig az uralkodó mellett, és ő volt a brit királyi család legidősebb férfi tagja.


(via Just Jared)