Sosem találnád ki, melyik Mark Wahlberg kedvenc filmje!

Nem a sajátjai közül, hanem az egyetemes filmtörténelemből. Egy hatalmas kultklasszikus amúgy, sokan szeretjük rajta kívül is.

Az egykori Marky Mark egy You Gotta See This című, különböző hírességek kedvenc filmjét tárgyaló könyvben árulta el, melyik alkotást szereti a legjobban.

„Hát, a Taxisofőr igazán kedvemre való”

– a színész mindössze ennyit mondott, és nemcsak hogy nem akarta megindokolni a választását, de mintha még vissza is akarta volna vonni.


A kötetben olvasható beszélgetésből ki is derül, hogy miért: Wahlberg attól félt,

ezzel a kelleténél mélyebb betekintést enged az olvasóknak „a kissé zavart elméjébe”.

Talán attól félt, hogy majd mindenki azt hiszi, egy az egyben azonosul az önbíráskodó Travis Bickle-lel, a film valóban zavart elméjű antihősével (a sztár korábbi viselt dolgait tekintve ez a félelem talán nem is volt alaptalan).

 

Wahlberg korábbi viselt dolgai

Mark Wahlberg is kiállt George Floyd mellett, pedig rasszista volt tinédzserként

1988-ban 45 napra börtönben került, miután szidalmazott és megvert két vietnami férfit.

Tovább

 

A Paul Schrader által részben saját élményei alapján írt, Martin Scorsese által rendezett alkotást a filmes közmegegyezés egyébként Scorsese legjobbjának tartja. A Taxisofőr sztorija szerint a vietnámi háborút megjárt főhős nem találja a helyét New Yorkban, ahol éjszakai taxizásból tartja el magát. Lassanként elhatalmasodik rajta a vágy, hogy ő maga tegyen rendet ebben a mocskos világban: ehhez egyrészt egy gyönyörű politikai aktivista lányt, másrészt egy kiskorú prostituáltat és a stricijét szemeli ki alanynak. És egy nap mohawk frizurával, szikár testén dagadó izmokkal, pisztollyal a kezében elindul, hogy igazságot szolgáltasson…

 

Ekkora botrányt keltett a Taxisofőr

Filmek, amelyek hatalmas botrányt keltettek Cannes-ban

Ami a hangos véleménynyilvánítást illeti, a világ talán legnevesebb filmfesztiválja nemcsak a végeláthatatlanul hosszú álló ovációkról híres, de a nagy nézői kivonulásokról, a bekiabálásokról és a búzásokról is. Mutatjuk, mely filmek verték ki leginkább a biztosítékot az elmúlt évtizedekben a finnyás cannes-i közönségnél.

Tovább


Ahogy arról nemrégiben született összeállításunkban is írtunk, annak ellenére, hogy a film anno elnyerte az Arany Pálmát a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, hatalmas botrányt kavart a benne megjelenő erőszak miatt.

„Ez az egész erőszakdolog szinte robbant a moziban.

Marty (Martin Scorsese – a szerk.), Bobby (Robert De Niro címszereplő) és Harvey (Harvey Keitel, szintén kulcsszereplő) szó szerint beragadtak az Hotel du Capba, és sokáig elő sem mertek jönni” – nyilatkozta a zűrös fogadtatásról a kiskorú prostituáltat alakító Jodie Foster, aki még tinédzserként vett részt a premieren.


(via Far Out)


Nyitókép forrása: Kevin Winter / Getty Images.