Sosem találnád ki, mit művelt Brad Pitt Finnországban!

Megtartotta élete első szoborkiállítását az ausztrál zenész, Nick Cave és a brit szobrász, Thomas Houseago társaságában.

A nem várt eseményre a tamperei tóvidék egyik képzőművészeti múzeumában, a Sara Hildén Art Museum nevű intézményben került sor múlt szombaton. Pitt kiállítása nem önálló tárlat volt, hanem más művészekkel közösen állította ki a munkáit, köztük mesterével, Thomas Houseago brit szobrásszal és az elsősorban zenészként ismert, de egyébként festőművészként végzett, és a regény- és versírás mellett a jelek szerint kerámiával is foglalkozó Nick Cave-vel.

„Nekem és Nicknek is új ez a világ, ahova most először lépünk be, szóval így volt a helyes”

– mondta az 58 éves, saját bevallása szerint magát önképzéssel szobrásszá képző sztár a megnyitón egy finn adónak. Pittnek összesen kilenc alkotása lett most kiállítva: ezek közül az egyik egy lövöldözést ábrázol, egy egész sorozat pedig szilikonból készült kis házakat, amelyek mindegyikébe változó mennyiségű töltény van belelőve.


„Számomra ez arról szól, hogy reflektáljak magamra.

Hogy hol léptem rossz útra a kapcsolataimban, hol hibáztam, hol váltam bűnrészessé. A művészetem abból született, hogy magamévá tettem egy radikális leltárt, amelynek során brutálisan őszintén vetettem számot azzal, hogy kiket bántottam meg és melyek voltak azok a pillanatok, amikor tévútra léptem” – mondta a megnyitón a színész.

Habár Brad Pitt felbukkanása a tamperei múzeum művészei között váratlan volt, mivel nem jelezték előre (Houseago döntése volt, hogy két barátja munkáinak is helyt ad a saját kiállításán), a PORT.hu hűséges olvasóinak nem újdonság, hogy a sztár szobrászkodik. Ahogy arról ebben a 2019-es cikkünkben már beszámoltunk, Pitt azután kezdett el agyagozni, miután elváltak Angelina Jolie-val; Houseago Los Angeles-i műhelyében sajátította el az agyagozás, sőt a fémmel és gipsszel való szobrászkodás és a fafaragás fogásait is, még 2017-ben, néhány hónap leforgása alatt, amikor akár napi 15 órát is dolgozott a stúdióban.

Brad Pitt 2017-ben Houseago, Eva Chow mecénás és Muna El Fituri képzőművész társaságában egy művészeti gálaeseményen. Forrás: Matt Winkelmeyer / Getty Images for LACMA

 

Ezt követően pedig saját stúdiót alakított ki Los Angeles-i otthonában, ahol azóta is gyakran szobrászkodik. „Azt hiszem, Picasso beszélt arról a pillanatról, amikor ránéz az anyagra, majd a festék először a vászonhoz ér, és akkor történik meg a művészet.

Számomra akkor érkezik el ez a pillanat, amikor bizseregnek az ujjhegyeim az érzésektől.

De hogy ezeket az érzéseket át is tudjam adni az agyagnak, odáig még nem jutottam el. Nem tudom, ez mikor fog megtörténni. De most azt érzem, hogy ez a kétkezi munka jót tesz nekem, ahogy az is, hogy megismerem a különböző anyagok természetét és határait. És mindezt persze a legaljáról kell kezdenem” – nyilatkozta még akkor a GQ magazinnak. A jelek szerint azóta rájött, hogy adja át az érzéseit.


(via The Guardian)


Nyitókép forrása: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images.