Sosem találod ki, miért nem szerepelt Kevin Costner a Django elszabadulban

Tarantino kifejezetten Costner számára írta meg a film egyik szerepét, de ő inkább A Hatfield - McCoy viszályt elvállalva támasztotta fel a tévében a western zsánert.

Kevés olyan ikon van a filmiparban, akinek felemelkedése, bukása és a nagy visszatérése olyan izgalmas, mint Kevin Costner pályafutása. A '90-es évek elején Costner vitathatatlanul a legnagyobb sztár volt, később azonban kikopott Hollywood élvonalából, mert a Waterworld és A jövő hírnöke sem szólt akkorát, mint ahogy azt a producerek várták.

Forrás: Paramount+

 

A Django elszabadul egyik főszerepe logikus lépés lett volna a számára a visszatéréshez, hiszen Tarantinóról közismert, hogy képes visszahozni a süllyesztőből a bukott sztárokat (gondoljunk csak Travoltára és a Ponyvaregényre), de végül annak ellenére esett kútba a közös munka, hogy Tarantino imádta Costner 1990-es neowesternjét, a Revanst. Így viszont Costnert nemcsak bekerült A Hatfield - McCoy viszály című 3 részes minisorozat stábjába, de újjáélesztette a western műfaját is a televízióban, és kikövezte az utat a Yellowstone sikere előtt.

De kit alakított volna Kevin Costnert a Djangóban?

Tarantino kifejezetten Costner számára írta meg Ace Woody szerepét, aki Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) jobb kezeként szolgált volna az ültetvényen, és a fő feladata az egymással verekedő fekete rabszolgák, a mandingók kiképzése lett volna. Ez a rasszista gonosztevő karakter teljesen szembe ment volna Costner addigi hősies szerepeivel, így ő végül inkább A Hatfield - McCoy viszály minisorozatot választotta, mert ott újra együtt dolgozhatott Kevin Reynolds rendezővel, akivel már a Robin Hoodot és a Waterworldöt is együtt forgatta. Tarantino egy ideig eljátszott az ötlettel, hogy Kurt Russell legyen Ace Woody, de Russell a szoros időbeosztása nem tudott elmenni a Django forgatására (később viszont szerepelt Tarantino másik westernjében, az Aljas nyolcasban), így végül Walton Goggins karaktere, Billy Crash helyettesítette Ace Woodyt, és végül jóval kevesebb játékidő jutott neki.

Bár egy Tarantino-filmet visszautasítani egy History Channelen futó minisorozat kedvéért katasztrofális döntésnek tűnhet, Costner sokkal nagyobb kreatív kontrollt gyakorolhatott A Hatfield - McCoy viszály elkészülése fölött, mintha Tarantino híres dialógusait próbálta volna lecserélni valami általa jobbnak gondolt, rögtönzött szövegre. A széria sikere fényesen bebizonyította, hogy „presztízs minisorozat” készülhet az HBO boszorkánykonyháján kívül is. Costner sztárkultusza újjáéledhetett a televízióban, ismét népszerű zsáner lett a western, a Yellowstone pedig olyan kirobbanó népszerűségre tett szert, hogy Taylor Sheridan azóta is ontja hozzá a spin-offokat és előzménysorozatokat.

Ha Kevin Costner mindezek helyett Tarantino vaskos poénjait adja elő, az bizonyára szintén emlékezetes lett volna, de a Django után valószínűleg egészen más karrierívet eredményezett volna.

(via Collider)