Steven Spielberg és J.J. Abrams együtt forgatnak filmet

Egy szíriai menekült lányról szólna. Lena Dunham írná a forgatókönyvét, de máris támadják miatta.

Steven Spielberg és „az új Spielbergnek” kikiáltott J.J. Abrams együtt forgatnak filmet, ám ez nem valami kalandos sci-fi lesz, hanem egy megtörtént eseményeken alapuló dráma egy szíriai menekült hányattatott sorsáról. A film alapja Melissa Fleming A Hope More Powerful Than the Sea: One Refugee’s Incredible Story of Love, Loss, and Survival című könyve lenne, ami idén magyarul is megjelent A remény, amely legyőzte a tengert - Igaz történet szerelemről, veszteségről és túlélésről címmel.

J.J. Abrams és Steven Spielberg (fotó: Frazer Harrison/Getty Images for Turner)

 

A kötetben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezető szóvivőjeként dolgozó Fleming egy szíriai lány, Dua ez-Zamíl történetét írta le, aki 2011-ben, az arab tavasz idején menekült el a szír polgárháborúból először Egyiptomba, majd onnan Európába egy rozoga lélekvesztőn, amit elsüllyesztettek, Dua vőlegénye pedig a szeme láttára fulladt vízbe.

Dua ez-Zamíl történetét tehát Abrams és Spielberg filmesítené meg, és a producerpáros máris felkérte forgatókönyvírónak a Golden Globe-díjas színész-producer Lena Dunhamet. Ez azonban valamiért kiütötte a biztosítékot több Twitterezőnél is. Ők leginkább azt sérelmezték, hogy egy szíriai menekült történetéről szóló film forgatókönyvét miért egy fehér, amerikai nővel íratnak meg, és miért nem egy közel-keleti filmessel, esetleg egy arab felmenőkkel rendelkező, amerikai írónővel?

Forrás: Twitter

 

(via NME.com)