Szigorodnak az Oscar-díj szabályai a legjobb film kategóriában

2024-től kizárólag olyan alkotás lehet jelölt, amelyben hangsúlyos szerepet kapnak a nem fehér karakterek, a nők, a fogyatékkal élők és az LMBTQ közösség tagjai.

E hét kedden fontos ügyben hozott történelmi döntést az Academy of Motion Picture Arts and Sciences (vagyis az amerikai Filmakadémia): a 2024-es, sorrendben 96. Oscar-díjátadón szigorítani fogják, mely alkotások kerülhetnek majd be az egyik legrangosabb kategória, a legjobb film jelöltjei közé. A reformelképzelés célja, hogy a korábbiaknál hangsúlyosabban legyen képviselve a filmvásznon a sokszínűség, és szűnjön meg a díjátadón a korábbi évtizedekben tapasztalt nemi, etnikai és szexuális orientáltság alapú negatív diszkrimináció.

Fotó: Frazer Harrison / Getty Images

 

Az Akadémia által lefektetett új irányvonal szerint a producereket díjazó „legjobb film” kategória jelöltjeinek az újonnan bevezetett négy előírásból kettőt mindenképpen teljesítenie kell (ebben a kategóriában az Akadémia összes tagja szavaz, míg a forgatókönyvírói díjakról a forgatókönyvíró tagozat dönt, a legjobb vágóról a vágók, és így tovább). A kötelező kvóták az alábbiak:

  1. A filmnek legalább egy olyan főszereplővel (vagy fontos mellékszereplővel) kell rendelkeznie, aki valamelyik alulreprezentált etnikai kisebbség tagja. Vagy: a mellékszereplők 30 százalékának két alulreprezentált csoportból kell kikerülnie. Vagy: a történetnek egy alulreprezentált csoport problémáira kell fókuszálnia. A Filmakadémia szerint az alulreprezentált csoportok közé tartoznak a nők, a nem fehér emberek, az LMBTQ közösség tagjai és a fogyatékkal élők.
  2. A szigorú új előírások második csoportja az Oscar-jelölt film stábjának összetételére vonatkozik. Eszerint az adott alkotásban legalább két produceri pozíciót vagy részlegvezetői beosztást az alulreprezentált csoportok tagjainak kell adni, és közülük is az egyik embernek alulreprezentált etnikumból kell kikerülnie. Vagy: legalább hat fontos döntéshozó stábtagnak alulreprezentált etnikumból kell kikerülnie. Vagy: a stáb minimum 30 százalékának az alulreprezentált csoportokból kell kikerülnie.
  3. A fentiekhez hasonló előírások vonatkoznak azokra is, akik a filmforgatáson iskolai ösztöndíjjal vagy gyakornoki program keretében vesznek részt.
  4. Emellett a fentiekhez hasonló előírások vonatkoznak az adott alkotás marketinges és filmforgalmazói csapatára is.

Az idei kategóriagyőztes, vagyis a legjobb film Oscarját elhozó, Dél-Koreában forgatott Élősködők az Akadémia szerint gond nélkül átment volna a 2024-től bevezetett szűrőn, mivel teljesítette a fenti elvárásokat.

A változtatásokat az Amerikai Filmakadémia szoros együttműködésben dolgozta ki a hollywoodi producerek szakszervezetével (Producers Guild of America), figyelembe véve a Brit Filmintézet és a BAFTA-gála hasonló kvótarendszerét. A szigorítás nem érinti sem a 94., sem a 95. Oscar-gálát, sem pedig a 2021-ben esedékes 93. díjátadót, amit a világméretű koronavírus-járvány miatt végül április 25-re tettek át a szervezők, és ahol már a népszerű streaming platformok alkotásai is a nagy stúdiók produkcióival együtt fognak versenyezni a legjobb film kategóriában. (via The Guardian)