Színészek, akik a kollégák miatt dobtak szerepeket

Ewan McGregor jófejségből nem lett az Amerikai pszichó főszereplője, Bill Murray összebalhézott Lucy Liuval, de lehet, hogy a rendezőt is lefejelte.

Christian Bale és az Amerikai Pszichó

Brett Easton Ellis hírhedt kultregényének megfilmesítését szélsőségesen extrém és kegyetlen szex- és erőszakjelenetei miatt már eleve lehetetlennek tartották. Mary Harmon rendező ügyesen cselezte ki, hogy ne egy nézhetetlen horrorpornót kelljen forgatnia: éjsötét komédiává alakította át a történetet, de úgy, hogy a mondanivalója is megmaradjon. Az akkor még kevésbé ismert Christian Bale-t szerette volna Patrick Bateman szerepére - és Bale feltétlenül el is akarta játszani, nem törődve az általános közvélekedéssel, hogy aki a Whitney Houstont hallgató, a videokazettákat a tékába rendre visszavinni elfelejtő, makulátlan öltönyös sorozatgyilkos szerepét vállalja, az gyakorlatilag karriergyilkosságot követ el, ezért hónapokig nem vállalt el más munkát, hogy ha jönne a hívás, rendelkezésre álljon. A stúdió azonban Leonardo DiCapriót akarta, ám a színész a körülmények miatt passzolta, így Ewan McGregor lett a következő kiszemelt. Bale ekkor sem adta fel: körbetelefonált, hogy ez csak azért is az ő szerepe, és mindenki tartsa távol magát tőle, különben... McGregor is visszadobta, így lám, Bale lett Bateman, és tökéletes alakítást nyújtott.

 

Bill Murray és a Charlie angyalai

A Charlie angyalai második részében már Bernie Macet láthattuk Bosley szerepében (illetve az első rész Bosley-jának testvéreként), mert Bill Murray elég durván összebalhézott a stábbal. Több változat is kering, méghozzá két esetről: Murray a maga fanyar, ámde genyó stílusában kiosztotta Lucy Liut, illetve egy ízben egy vita során lefejelte McG-t, a rendezőt. A Lius sztori biztosan igaz: egy jelenet kellős közepén Murray leállt, végignézett az angyalokon - Drew Barrymore-on, Cameron Diazon és Liun - és állítólag a következőt mondta róluk: "Értem, hogy te miért vagy itt, te meg tehetséges vagy. De te mi a francot keresel itt? Te nem értesz a színészethez." Liu erre nekiesett Murray-nek, a stábtagoknak kellett leráncigálnia a színészről.

Hogy lefejelte-e McG-t, ahogy a rendező állította, nem tudni biztosan, ám Murray 2009-ben egy Times-nak adott interjúban sommásan foglalta össze gondolatait az esetről: 

Ez egy marha nagy baromság! Nem tudom, miért találta ki ezt a történetet... Megérdemli a halált! Lándzsával kellene ledöfni, nem lefejelni!

 

Rip Torn és a Szelíd motorosok

Torn soha nem volt egy galamblelkű fickó: például az 1970-es Maidstone című film forgatása közben fejbevágta Norman Mailert egy kalapáccsal. Dennis Hopper mégis őt szerette volna eredetileg arra a szerepre, amit Jack Nicholson játszott végül a Szelíd motorosokban. Még jócskán a forgatás előtt vagy kirúgták Tornt, vagy maga ment el, nem egészen világos (mindkettő szerint a másik tette), de vagy ő vagy Hopper annyira összekülönböztek egy megbeszélés során, hogy egyikük kést rántott a másikra. Hopper a saját változatát mesélte el egyszer a Jay Leno Showban, mire Torn beperelte becsületsértésért, és meg is nyerte, 475 ezer dollárral együtt.

(Forrás: Looper)